Traderii de cereale Bunge și Viterra vor fuziona în cadrul unei tranzacții de 18 miliarde de dolari

Traderii de cereale Bunge și Viterra vor fuziona în cadrul unei tranzacții de 18 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2023

Traderii americani de cereale Bunge și Viterra au anunțat că vor fuziona în cadrul unei tranzacții de 18 miliarde de dolari, inclusiv datoriile, ce va da naștere unuia dintre cei mai mari comercianți de produse agricole din lume, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acționarii Viterra, o companie controlată de gigantul elvețian Glencore, vor primi 65,6 milioane acțiuni Bunge, cu o valoare de aproximativ 6,2 miliarde de dolari, plus aproximativ două miliarde de dolari în bani gheață. De asemenea, Bunge va prelua datorii ale Viterra în valoare de 9,8 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA CITEȘTE ȘI Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA

Această tranzacție va aduce Bunge mai aproape de rivalii mai mari Archer-Daniels-Midland și Cargill și va fi examinată cu atenție de autoritățile de reglementare din domeniul concurenței, în condițiile în care tranzacțiile cu grâu, porumb și soia boabe sunt deja concentrate în mâinile câtorva mari jucători mondiali, ceea ce generează îngrijorări cu privire la securitatea alimentară.

Anul trecut, Bunge a fost cel mai mare exportator de porumb și soia din Brazilia, cea mai importantă sursă mondială de produse agricole necesare pentru a produce nutreț pentru animale și biocombustibili. La rândul său, Viterra a fost al treilea mare exportator de porumb și al șaptelea mare exportator de soia boabe. Împreună cele două companii au fost responsabile pentru aproximativ 23,7% din exporturile de porumb ale Braziliei și 20,9% din exporturile de soia ale Braziliei în 2022, arată datele firmei de shipping Cargonave.

În SUA, afacerile Viterra din domeniul achizițiilor și vânzărilor de cereale au fost impulsionate anul trecut de preluarea Gavilon. Fuziunea anunțată marți va impulsiona afacerile Bunge în al doilea exportator mondial de porumb și soia, unde Bunge are o prezență mai mică decât rivalii ADM și Cargill.

În Ucraina, cel mai mare producător mondial de floarea soarelui și de asemenea cel mai mare furnizor mondial de ulei de floarea soarelui, combinația dintre Bunge și Viterra va deține trei fabrici de procesare a oleaginoaselor la Harkov, Dnipro și Nikolaev.

Preluarea Viterra va duce cifra de afaceri a Bunge, care în 2022 a avut venituri de 67,2 miliarde de dolari, mai aproape de cele ale rivalului Archer-Daniels-Midland Co, care anul trecut a avut afaceri de aproape 102 miliarde de dolari.

Investițiile străine directe s-au redus CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe s-au redus

Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc și Louis Dreyfus Co., regrupate popular sub acronimul ABCD, sunt cele patru mari grupuri care domină industria mondială a tranzacțiilor cu cereale. Traderii de cereale fac profit din achiziționarea, vânzarea, stocarea și transportul recoltelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cerele
viterra
bunge