Tranzacție surpriză - Daniel Dines intră în agricultură. Plan de listare la bursă

Tranzacție surpriză - Daniel Dines intră în agricultură. Plan de listare la bursă
scris 12 apr 2022

Daniel Dines, co-fondator UiPath, achiziționează, prin vehiculul de investiții Ice Vulcan Properties, un pachet de 9,57% din RodBun, unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul agricol românesc.

O participație suplimentară de 0,23% din acțiunile RodBun a fost achiziționată, ca parte din aceeași tranzacție, de Ionuț Sas, VP Tax la UiPath la nivel global.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

Fondată în 2002 de Alexandru Iancu și Daniel Muntean, RodBun este o companie antreprenorială românească care integrează o gamă amplă de produse și soluții pentru fermierii locali.

În 2019, compania a fost premiată la Gala Profit.ro

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate

Anul trecut, compania a atins afaceri de 639,2 milioane lei și un profit net de 38,4 milioane lei, cu peste 200 de angajați.

„Suntem bucuroși să anunțăm prima noastră tranzacție în sectorul agricol românesc prin investiția în RodBun. Credem cu tărie că viitorul agriculturii se bazează pe cercetare, inovare, digitalizare și sustenabilitate.  Prin realizarea de investiții inteligente în această direcție, România are potențialul de a deveni unul dintre jucătorii-cheie din Europa în sectorul agricol.

Cunoaștem importanța strategică a regiunii agricole a Mării Negre la nivel global, precum și rolul vital al fermierilor în lumea de azi și de mâine, mai ales în contextul încălzirii globale. Din acest motiv, am ales să investim într-o companie care are potențialul de a contribui la realizarea unor sisteme alimentare mai reziliente și eficiente, inclusiv în contexte de criză.  Opțiunea pentru RodBun provine din dorința noastră de a sprijini activ planurile strategice ale antreprenorilor români de a deveni jucători regionali semnificativi”, a declarat Daniel Dines.

Tranzacția cu RodBun marchează prima investiție directă a Ice Vulcan Properties Ltd și a lui Daniel Dines în sectorul agricol.

Parteneriatul dintre Ice Vulcan Properties Ltd și RodBun ia în considerare și o potențială listare a companiei la Bursa de Valori București.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

În plus, pentru a îndeplini criteriile de guvernanță corporativă impuse de piața de capital, RodBun va numi un Consiliu de Administrație în cadrul căruia Ionuț Sas va fi propus pentru o poziție de membru iar Daniel Dines va fi invitat permanent.

„Suntem convinși că investițiile în soluțiile tehnologice adaptate la noua realitate climatică vor deveni diferențiatorul nostru în acest sector competitiv și fragmentat”, a declarat Daniel Muntean, co-fondator al RodBun Grup S.A.

Recent, Daniel Dines a participat la o finanțare a startup-uli Avi Medical, cu un român printre fondatori, care a obținut o finanțare de 50 de milioane de euro.

RodBun Grup S.A. este o companie antreprenorială românească fondată în anul 2002 de Alexandru Iancu și Daniel Muntean. RodBun este specializat în produse și servicii pentru fermierii români.

Cea mai importantă activitate a grupului este producerea de sămânță agricolă, RodBun fiind cel mai important jucător autohton din acest domeniu. Compania deține 4 fabrici de semințe, exploatații agricole pentru multiplicarea de sămânță, bază genetică pentru culturile de porumb, floarea soarelui, grâu, lucernă, mazăre, soia, triticale, dar și o rețea logistică extinsă în toată țara – atât pentru transport și depozitare de inputuri agricole, cât și pentru depozitarea de cereale.

De asemenea, RodBun operează un lanț de 40 de magazine agricole destinate micului fermier tradițional (sub brandul Fitofarmacia RodBun). Compania distribuie inputuri agricole (semințe, pesticide, îngrășăminte), oferă consultanță agricolă și soluții tehnologice complete și asigură servicii de preluare a recoltei din câmp. În portofoliul RodBun se află unele dintre cele mai apreciate branduri de către fermierii români: gama de semințe Fertillia, îngrășămintele foliare Fertilland și îngrășămintele solide Fertillo. 

În urma tranzacției, acțiunile RodBun Group SA sunt deținute în proporții egale de 44,27% de către fiecare dintre cei doi co-fondatori, Alexandru Iancu și Daniel Munteanu, Ice Vulcan Properties deține un pachet de 9,57%, Ionuț Sas deține 0,23% din acțiuni, în timp ce restul de 1,67% din acțiuni sunt deținute de angajații RodBun (acțiuni alocate și nedistribuite, precum și distribuite) precum și de companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel dines
uipath
rodbun