UE și-a redus estimările privind recolta de grâu în 2022/2023

UE și-a redus estimările privind recolta de grâu în 2022/2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2022

Comisia Europeană și-a redus estimările privind recolta de grâu a Uniunii Europene (UE) în anul agricol 2022/2023, dar cu toate acestea și-a menținut prognozele potrivit cărora exporturile de grâu ale UE vor atinge un nivel record, în contextul în care războiul va perturba livrările din Ucraina, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit News TV îi aduce împreună, în Maratonul Food Agro Logistic & Retail, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.

Evenimentul este programat pentru 19 mai, urmând să fie deschis de ministrul Agriculturii.

Potrivit celor mai recente estimări privind oferta și cererea de cereale, publicate vineri, Comisia Europeană și-a revizuit prognozele privind producția de grâu moale a blocului comunitar în sezonul agricol care va începe în luna iulie 2022, și se va încheia în luna iunie 2023, până la 130,1 milioane de tone, de la 131,3 milioane de tone cât estima anterior, scrie Agerpres.

FOTO Marea Britanie, acuzată de un realizator TV pro-Putin că a furat de la ruși rețeta culinară \ CITEȘTE ȘI FOTO Marea Britanie, acuzată de un realizator TV pro-Putin că a furat de la ruși rețeta culinară "fish&chips"

Aceste estimări, care potrivit Comisiei se datorează revizuirii prognozelor privind recoltele de grâu ale Franței și Suediei, arată că producția de grâu a UE va fi comparabilă cu cea de 130 milioane de tone înregistrată în sezonul 2021/22.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la blocarea exporturilor de produse agricole ale Ucrainei, astfel că prețurile europene la grâu și oleaginoase au urcat la valori record.

În aceste condiții, Comisia Europeană și-a menținut vineri estimările anterioare conform cărora în sezonul 2022/23 exporturile de grâu moale ale UE se vor ridica la 40 de milioane de tone, ceea ce ar fi cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată de blocul comunitar.

Tot vineri, executivul comunitar și-a revizuit în jos estimările privind producția de orz a UE în sezonul 2022/23 până la 53,5 milioane de tone, de la 53,6 milioane de tone, în timp ce estimările referitoare la producția de porumb au fost reduse până la 73,4 milioane de tone, de la 74 milioane de tone.

Tot ca urmare a așteptatei reduceri a livrărilor din Ucraina, Comisia și-a menținut estimările referitoare la scăderea semnificativă a importurilor de porumb până la 9 milioane de tone, de la 14 milioane de tone în sezonul 2021/22.

La oleaginoase, executivul comunitar și-a îmbunătățit prognozele privind recolta de rapiță în sezonul 2022/23 până la 18,3 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone.

În ceea ce privește importurile UE de ulei de floarea soarelui, care vin în principal din Ucraina, Comisia și-a îmbunătățit estimările pentru sezonul 2021/22 până la 1,9 milioane de tone, de la 1,5 milioane de tone, dar și-a revizuit în jos estimările pentru sezonul 2022/23, până la 800.000 de tone de la 900.000 de tone anterior. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
cereale