Uniunea Europeană, pregătită să facă concesii Marii Britanii cu privire la pescuit

Uniunea Europeană, pregătită să facă concesii Marii Britanii cu privire la pescuit
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2020

Uniunea Europeană este pregătită să-și revizuiască poziția cu privire la pescuit în negocierile prevăzute săptămâna viitoare cu Marea Britanie privind viitoarea relație - o primă concesie majoră a UE în negocierile de după Brexit, dezvăluie Reuters, care citează mai multe surse.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În ultima rundă de negocieri, Regatul Unit și UE au rămas ferm pe poziții, din cauza unor divergențe vechi cu privire la pescuit, iar fiecare tabără a agitat spectrul unui eșec al unui acord, scrie News.ro.

Aston Martin l-a numit oficial în poziția de CEO pe șeful Mercedes-AMG CITEȘTE ȘI Aston Martin l-a numit oficial în poziția de CEO pe șeful Mercedes-AMG

Potrivit reglementărilor europene - pe care Londra continuă să le aplice de când a ieșit din UE, la 31 ianuarie, și până la sfârșitul perioadei de tranziție, la sfârșitul anului - pescuitul de desfășoară în principal în apele britanice, iar cea mai mare parte a peștelui prins ajunge la pescari marinari europeni.

În viitoarea sa relație cu UE, Londra vrea să dispună de controlul apelor sale teritoriale și a resurselor din aceste ape, însă Bruxellesul se opune acestui lucru în prezent.

”Există semne ale unei posibile apropieri a pozițiilor”, a declarat pentru Reuters un oficial european, înaintea viitoarei runde de negocieri, prevăzută săptămâna viitoare.

Potrivit altui diplomat european, UE vrea să se ajungă la un compromis cu privire la pescuit.

”Poziția noastră inițială privind păstrarea condițiilor actuale este imposibil de susținut”, a declarat el. ”Este în mod clar imposibil de atins și luăm în calcul, astfel, o apropiere a pozițiilor”.

Această declarație este temperată însă de către secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene.

”Mandatul pe care noi i l-am dat lui Michel barnier este asigurarea stabilității relative a accesului la ape, asigurarea previzibilității, asigurarea unei gestionări coordonate a resurselor. Nu văd de ce am schimba mandatul asupra acestor puncte”, a declarat Amélie de Montchalin.

”Dacă britanicii își afișează voința de a negocia, vom vedea, dar, pentru moment, nu există o propunere britanică în vederea unor progrese. Așadar, nu văd de ce ne-am schimba poziția”, a subliniat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
pescuit