VIDEO La Rotterdam, vacile plutesc pe apă pentru a proteja mediul înconjurător

VIDEO La Rotterdam, vacile plutesc pe apă pentru a proteja mediul înconjurător
scris 3 sep 2021

În mijlocul macaralelor și navelor port-container din portul Rotterdam poate fi văzută o scenă suprarealistă: o turmă de vaci paște liniștită la câțiva metri deasupra apei, la bordul unei ferme plutitoare "unică în lume", transmite AFP.

Platforma din oțel și sticlă, cu o înălțime de trei etaje, ar urma să reprezinte "viitorul creșterii animalelor" în Olanda, o țară vulnerabilă la creșterea nivelului apelor și dens populată, unde terenul agricol a devenit o marfă rară, scrie Agerpres.

FOTO Factură de 739.000 lei la electricitate primită la un apartament unde nu locuiește nimeni CITEȘTE ȘI FOTO Factură de 739.000 lei la electricitate primită la un apartament unde nu locuiește nimeni

Ferma este construită pe trei etaje: sus sunt vacile care pasc, la mijloc este etajul unde laptele este transformat în brânză, iaurt și unt, iar sub nivelul apelor este zona în care brânzeturile sunt maturate.

"Lumea este supusă la presiuni", declară Minke van Wingerden, 60 de ani, care, împreună cu soțul ei, Peter, deține ceea ce ei denumesc "prima fermă plutitoare din lume". "Vrem ca ferma să fie sustenabilă și autosuficientă atât cât este posibil", explică Minke van Wingerden.

Grajdul și cele 40 de vaci formează un contrast izbitor cu enormele nave și coșurile lor de fum din marele port european, a cărui activitate este responsabilă pentru 13,5% din emisiile de carbon ale Țărilor de Jos.

Prin ferma lor plutitoare, care funcționează din 2019, Peter și Minke au vrut să "aducă viața de la țară în oraș", să crească gradul de conștientizare a consumatorului și să creeze un spațiu agricol.

VIDEO ABBA revine după 40 de ani CITEȘTE ȘI VIDEO ABBA revine după 40 de ani

Olandezii nu sunt străini de tehnicile agricole avansate, țara fiind al doilea exportator mondial de produse agricole după SUA, grație creșterii intensive a animalelor și multitudinii de sere imense. Însă, în prezent, Olanda plătește prețul pentru succesul sectorului său agricol. Emisiile de CO2 ale sectorului agricol, în special cele provenite de pe urma creșterii vacilor cu lapte, reprezintă o problemă reală în Olanda, unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor din Europa. Emanațiile vacilor sunt o sursă de metan, un gaz care favorizează efectul de seră. Și, având în vedere că o treime din teritoriu este sub nivelul apei, Olanda este deosebit de vulnerabilă la încălzirea globală.

Minke van Wingerden crede că a găsit și o soluție pentru a nu se uda pe picioare. "Suntem pe apă, deci ferma se deplasează în funcție de maree, coborâm și urcăm cu doi metri. Deci, în caz de inundații, putem continua să producem", precizează aceasta.

Vacile de pe ferma plutitoare, din rasa olandezo-germană Meuse-Rhine-Yssel, mănâncă în special resturi donate fermei, precum struguri de la banca de alimente locală, reziduuri de cereale de la o berărie din vecinătate și iarba de pe terenurile de golf și de la un club de fotbal local, Feyenoord Rotterdam. Bălegarul vacilor este transformat în îngrășământ pentru grădină, iar urina este reciclată și transformată în apă potabilă pentru vaci, al căror grajd este flancat de zeci de panouri solare pentru a produce electricitatea necesară funcționării fermei, care este gestionată de un singur agricultor salariat.

Îngrijirea vacilor este realizată de un robot, iar brânzeturile, iaurturile, untul și îngrășământul sunt vândute la un magazin de pe marginea șoselei, alături de produsele altor fermieri din regiune. Ferma plutitoare livrează de asemenea produse pentru restaurantele din oraș cu ajutorul unor camionete electrice.

Dacă inițial ideea de a construi o fermă pe apă părea un proiect nebunesc, până la urmă pariul a fost câștigat. Ferma va fi rentabilă la finele acestui an grație unei clientele care este dispusă să plătească prețul. Un litru de lapte costă 1,80 de euro, față de aproximativ un euro pentru o sticlă de lapte cumpărat la supermarket.

Cei doi pionieri vor acum să construiască o nouă fermă plutitoare și să își exporte conceptul în străinătate, un proiect fiind deja în derulare la Singapore.

viewscnt
Afla mai multe despre
rotterdam
vaci