VIDEO Ministrul Agriculturii trimite control la Casa Unirea: Situația nu este bună

VIDEO Ministrul Agriculturii trimite control la Casa Unirea: Situația nu este bună
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2024

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că a trimis Corpul de Control al ministerului la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, în urma neregulilor semnalate de Consiliul de Administrație referitoare la valorificarea unor produse de import prin această societate, nu doar din producția autohtonă, urmând să ia "măsurile cele mai dure" dacă vor fi găsite nereguli.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

VEZI AICI ȘI EXCLUSIV INTERVIU Ministrul Agriculturii: În România intră și produse din lapte care nu au văzut laptele! În piețe, jumătate sunt producători, jumătate sunt intermediari. Vânzarea terenurilor către străini, stopată. Ce va fi cu prețul pâinii

"Situația nu este una bună, informațiile sunt corecte (privind valorificarea produselor de import n.r.). În momentul de față am trimis Corpul de Control la Casa Unirea. Aștept raportul și bineînțeles că voi lua deciziile care se impun. Am fost solicitat atât de Consiliul de Administrație cât și de AGA (Adunarea Generală a Acționarilor) să transmit Corpul de Control către Casa Unirea. După finalizarea acestui control vi-l voi pune la dispoziție", a declarat Florin Barbu, la finalul discuțiilor cu asociațiile din sectorul bovin, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Lycamobile se retrage din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Lycamobile se retrage din România

Acesta a fost întrebat care mai este situația la Casa Unirea în condițiile în care prin această entitate nu sunt comercializate doar produse românești.

Șeful MADR a explicat că el nu poate interveni la Casa Unirea și nu deține informații referitoare la cantitățile de produse din import care se vând prin Casa Unirea.

"Așteptăm raportul Corpului de Control. Eu nu pot să intervin în Casa Unirea. AGA și CA mi-au adus la cunoștință, am trimis Corpul de Control și sigur voi lua măsurile cele mai dure, dacă sunt nereguli, inclusiv transmiterea către autoritățile competente de control din România", a adăugat Barbu.

Deși în momentul de față Casa Unirea este viabilă economic pentru că are profit, Barbu a subliniat că rolul Casei Unirea este de a integra fermierii.

"Casa Unirea are profit foarte mic în prezent, dar rolul ei este de a integra fermierii. Spunea un domn fermier care este aici în zona de bivoli, că are marfă pe stoc de aproape un milion de euro, brânză de bivoliță. De aceea l-am rugat miercuri dimineața să vină la Ministerul Agriculturii, pentru că rolul nostru, al Ministerului Agriculturii - cine n-a înțeles, conducerea Casei Unirea - este integrarea fermierilor, nu să facem intermediere. Lucrul acesta va ieși în raportul Corpului de Control și vă asigur că această societate, Casa Unirea, va fi una din cele mai performante din țară în perioada următoare. Pe proiectul de buget, inclusiv pe Casa Unirea, sunt acele centre de colectare legume și fructe, vrem să facem niște zone tampon pentru zootehnie, vorbim de sectorul ovin, de a colecta tot ceea ce înseamnă animale, berbecuți, pentru că societatea trebuie să aibă contracte directe cu țările arabe. Ne dorim ca marfa pe care fermierii noștri o produc să fie plătită pe loc, o dată ce intră în aceste centre, iar Casa Unirea are rolul de a încheia contracte și de a încasa bani cu țările arabe", a explicat el.

Întrebat dacă va schimba modalitatea de selecție a fermierilor care vor veni să aducă marfa la Casa Unirea, Barbu a mai spus că totul va fi introdus într-un sistem informatic.

Romsilva are un nou director general CITEȘTE ȘI Romsilva are un nou director general

"Se vor pune într-un soft, toți beneficiarii vor solicita anumite produse pe bază de rețete, acei beneficiari care vor să se înscrie în programul privind integrarea alimentelor în magazinele de retail din România. Fermierii români vor veni pe baza acelor rețete și Casa Unirea va valorifica acele produse românești în magazinele din România. (...) După finalizarea actului de control din cadrul Ministerului Agriculturii, vă promit solemn Casa Unirea nu va mai vinde decât produs românesc", a adăugat ministrul Agriculturii.

Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA este o societate națională înființată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producția agricolă națională. Obiectivul acesteia era de a deschide un lanț de 60 de magazine cu produse românești provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în București și altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros.

Activitatea societății a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea unui prim contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
florin barbu