Holdingul Veroniki, condus în calitate de președintă a Consiliului de administrație și director executiv de Veronica Gușă de Drăgan, a doua cea mai bogată femeie din România, a cumpărat participația de 16,5% deținută de compania austriacă Propangas în business-ul GPL ButanGas, unul dintre cele mai mari de profil din Europa, având astfel întregul pachet de acțiuni, relevă date publicate în Monitorul Oficial.
Primul automobil electric al mărcii Toyota, SUV-ul bZ4X, nu se vinde extraordinar de bine, pentru că lansarea lui s-a suprapus într-o mare măsură peste perioada în care atât SUA, cât și Europa, au cunoscut o frânare puternică a cererii de automobile electrice. Pentru a contracara această tendină, compania a anunțat o reducere importantă de 6.000 de dolari, pe piața din SUA. În Europa, există prețuri diferite, în funcție de țară, dar printre cele mai mici prețuri sunt în Franța și Spania.
Giganții producători japonezi de automobile Honda Motor și Nissan Motor au început negocieri pentru o fuziune și își vor uni resursele pentru a concura mai bine cu producătorii mai mari de vehicule electrice la nivel global, a relatat publicația de afaceri Nikkei.
Grupul german Volkswagen, al doilea cel mai mare producător de mașini la nivel global, face un pas curajos și lansează un proiect ambițios în Africa, în Rwanda.
Acțiunile companiilor grecești devin rapid o opțiune populară în rândul investitorilor, iar unii se așteaptă ca Grecia să dobândească anul următor statul de piață dezvoltată, pe măsură ce economia sa înregistrează performanțe superioare restului țărilor din zona euro, iar acțiunile băncilor elene au explodat, transmite Reuters.
O delegație a Autorității Române Feroviare a plecat în Polonia și Germania pentru achiziția a 37 de trenuri noi.
Constructorul turc Makyol a început lucrările la primul pod de pe autostrada A13 Sibiu – Făgăraș.
Un robotaxi Waymo a rămas blocat într-un sens giratoriu, începând să se învârtă singur de 37 de ori. În interior nu erau pasageri.
Pentru construirea Autostrăzii A7, segmentele Ploiești-Buzău-Focșani, a fost nevoie de expropierea a peste 1,3 milioane de hectare de terenuri și investiții de peste 8 miliarde de lei, fără TVA, concretizate prin zeci de poduri și pasaje, kilometri de perdele forestiere și parazăpezi, lucrările fiind executate de mii de lucrători români, bulgari, italieni și turci.
Încă 36 de kilometri de autostradă sunt pregătiți pentru trafic, antreprenorul făcând ultimele pregătiri la lotul 3 Rîmnicu Sărat - Mândrești Munteni al Autostrăzii Moldovei a7 (Buzău-Focșani) pentru darea în trafic, care va avea loc în câteva zile, cel mai probabil in cursul zilei de vineri, anunță autoritățile.