Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța derulează investiții de 17 milioane euro până în 2023. Aeroportul ar putea avea un nou terminal de pasageri

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța derulează investiții de 17 milioane euro până în 2023. Aeroportul ar putea avea un nou terminal de pasageri
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 nov 2021

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu din Constanța derulează investiții de 17,2 milioane euro până în 2023, cea mai mare parte din ele fiind începute în 2020, a declarat pentru News.ro Bogdan Artagea, directorul general al aeroportului. Instituția are cuprins în programul de investiții și un studiu de fezabilitate pentru un terminal de pasageri în valoare de 647.000 euro, care va arăta dacă este oportună construcția unui nou terminal sau dacă va trebui valorificat cel existent, prin modernizări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța are un program de investiții pe o perioadă de trei ani, începând din 2020. Investițiile sunt aprobate printr-un memorandum, cu finanțare de la bugetul de stat. O parte din investiții sunt direcționate către proiectul ce privește amenajarea bandei pistei, proiect ce se va încheia în 2022 și care are o valoare estimată la 8,5 milioane euro. Alte investiții vizează o aplicație Soft Management pentru monitorizarea conformării cu cerințele aplicabile, precum și Modernizarea și reabilitarea sistemului electroenergetic, totalizând o valoare de 4,2 milioane euro”, a declarat pentru Bogdan Artagea.

Sume sunt prevăzute pentru proiectul ce privește reabilitarea și modernizarea corpului de gardă, ce a început anul trecut și se termină în 2022, în valoare de 1,42 milioane euro, precum și pentru extinderea și modernizarea punctului de control – PC 2 al aeroportului, în sumă de peste 129.000 de euro.

VIDEO VW pregătește introducerea direcției acționate electronic și a noii generații de șasiuri CITEȘTE ȘI VIDEO VW pregătește introducerea direcției acționate electronic și a noii generații de șasiuri

”Avem în derulare și un studiu de fezabilitate pentru un hangar parcare și mentenanță aeronave, estimat la 68.000 euro. Alte 2,4 milioane euro vor fi investite în echipamnete aeroportuare”, a spus reprezentantul aeroportului.

În ceea ce privește planurile legate de terminalul de pasageri, licitația pentru studiul de fezabilitate se va termina la sfârșitul acestei luni, iar după atribuirea contractului, studiul trebuie finalizat în termen de patru luni.

”Studiul de fezabilitate ne va arăta cât va costa proiectul ce priveste terminalul de pasageri și vom încerca să accesăm fonduri europene. De asemenea, concluziile studiului vor arăta dacă este oportună construcția unui nou terminal sau dacă va trebui valorificat cel existent prin modernizări. Proiectul va trebui finalizat până în 2023”, a mai spus el.

În primele zece luni, aeroportul a înregistrat un trafic de 7.639 mișcări de aeronave (aterizări și decolări), în creștere cu peste 1.000 de mișcări față de aceeași perioadă a anului trecut (6.460 în 2020), și un număr  de 44.692 de pasageri, cu 15,21% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2020.

Aeroportul are acum circa 263 de angajați. Întrebat dacă ia în calcul să mai angajeze oameni, Bogdan Artagea a spus că va lua o decizie în funcție de trafic și de cerințe.

”Ultimele fonduri pe care le avem se vor întinde până la sfârșitul anului 2023, pentru că aceasta este perioada prevăzută pentru axele din Programul Operațional Infrastructura Mare. Avem, prin Hotărâre de Guvern, patru mari proiecte în curs de implementare, până la sfârșitul anului 2023, dintre care trei aprobate, iar unul în curs de aprobare de către Banca Europeană de Investiții și Guvern, și anume: Upgrade balizaj luminos la PDA directia 36, Sistem supraveghere video și control acces, achiziționarea unor autospeciale care contribuie la menținerea siguranței aeroportuare – perii cu suflantă, autofreza zăpadă, schidometru, degivror pistă și un alt proiect ce reprezintă schimbarea a tot ceea ce înseamnă aparatură de control anti-tero prin furnizarea unor echipamente noi de control de securitate, deoarece anul acesta a expirat perioada de valabilitate a echipamentelor. S-a dat o extindere a acesteia până în 2023, dar după normele actuale, aceastea vor trebui înlocuite. Acest proiect ce vizează furnizarea echipamentelor de control de securitate costă undeva la 12,8 milioane de euro, Upgrade balizaj luminos undeva la 5,8 milioane de euro, celelalte investiții vizează Sistemul de supraveghere  video și autospecialele având o valoare în jur de 6,4 milioane”, a adăugat Bogdan Artagea.

viewscnt
Afla mai multe despre
aeroportul internațional mihail kogălniceanu
terminal