Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” din Timișoara vrea să cumpere echipamente de securitate de 53 milioane lei

Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” din Timișoara vrea să cumpere echipamente de securitate de 53 milioane lei
scris 9 iul 2019

Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara vrea să achiziționeze un sistem integrat pentru controlul de securitate în valoare de 52,91 milioane lei, inclusiv TVA (echivalentul a 11,4 milioane euro), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, acționarul majoritar al companiei.

Finanțarea investiției se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din fonduri europene nerambursabile, scrie News.ro.

Proiectul include achiziția unor echipamente de scanare pentru bagajele de cală și a celor de cabină, dar și echipamente de detectare a urmelor de exploziv, detectoare de metale, precum și a unui server de management al echipamentelor de securitate.

Producție maximă pentru Dacia. Duster a crescut în 2019, dar a stagnat în iunie CITEȘTE ȘI Producție maximă pentru Dacia. Duster a crescut în 2019, dar a stagnat în iunie

”Investiția va răspunde nevoilor operaționale privind creșterea volumului și vitezei de procesare a tuturor categoriilor de persoane și bunuri asupra cărora se aplică măsuri de securitate, respectiv de la 1,6 milioane pasageri la 3 milioane pasageri pe an și de la 4.500 tone marfă la 15.000 tone pe an”, arată documentul.

Pentru perioada estimată de utilizare a sistemului (10 ani), aeroportul va avea nevoie de capacități specifice pentru controlul de securitate pentru aproximativ 1,5 milioane pasageri îmbarcați (respectiv pentru aproximativ 3 milioane de pasageri care tranzitează aeroportul), se arată în nota de fundamentare.

În medie, pe zi vor fi supuși controlului de securitate un număr de peste 4.000 pasageri. Având în vedere că, de regulă, controlul de securitate se realizează în intervalul 04:00 – 21:00, rezultă un trafic mediu de 47 pasageri pe oră și de peste 500 pasageri pentru orele de vârf.

Bolt (fosta Taxify) adaugă o nouă opțiune de plată CITEȘTE ȘI Bolt (fosta Taxify) adaugă o nouă opțiune de plată

Proiectul de act normativ arată totodată că ”fiecare operator aeroportuar care aplică standardele de securitate aeronautică este obligat să stabilească, să aplice și să mențină un program de securitate pentru a se conforma atât dispozițiile regulamentelor europene cât și ale programului național de securitate a aviației civile”.

Traficul aerian pe Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” din Timișoara a înregistrat o creștere semnificativă generată atât de diversificarea destinațiilor pentru cursele aeriene ale operatorilor existenți cât, mai ales, de începerea activităților de transport realizate de noi operatori aerieni.

Datele oficiale arată că Aeroportul Internațional din Timișoara a fost tranzitat în anul 2017 de 1.621.529 pasageri și a oferit suport logistic la peste 17.800 de zboruri. În anul 2018, deși două companii aeriene low cost și-au redus drastic activitatea, trendul ascendent al traficului nu a fost afectat în mod dramatic. Astfel, estimarea evoluției pentru anul 2019 prevede depășirea maximului realizat anterior și înregistrarea a peste 1.625.000 de pasageri.

De asemenea, echipamentele pentru controlul de securitate, situate pe fluxurile de securitate, care utilizează radiații ionizante, trebuie conectate la un server care realizează managementul caracteristicilor de exploatare a acestora.

Legislația europeană impune ca toate sistemele de control de securitate tip EDS care se instalează începând cu 1 septembrie 2014 să corespundă unui nou standard (standardul 3), perioada de tranziție pentru implementarea acestui nou standard urmând a se încheia până la data de 1 septembrie 2020.

”În acest sens, o viitoare achiziție trebuie să țină cont de această cerință”, spun autorii proiectului.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
aeroportul internațional traian vuia
chipamente de securitate