Afacerile cu mașini au crescut cu aproape 15% pentru a treia lună la rând, iar în servicii avansul a depășit 10%

Afacerile cu mașini au crescut cu aproape 15% pentru a treia lună la rând, iar în servicii avansul a depășit 10%
scris 13 iul 2016

Cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut în luna mai cu 14,9% față de aceeași perioadă din 2015, ritm identic cu cel din martie și aprilie, în timp ce afacerile din serviciile prestate populației s-au majorat în a cincea lună a anului cu 10,5%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

În aprilie, ca și în martie, cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut tot cu 14,9%, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce afacerile din serviciile prestate populației au avansat cu 9,6%, scrie News.ro.

Cumulat pe primele cinci luni, cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 15,9% față de perioada ianuarie-mai 2015, în timp ce serviciile prestate populației au avansat cu 13,2%.

Pe seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare, afacerile din comerțul cu autovehicule și motociclete au crescut în mai cu 12,4% față de a cincea lună din 2015,  iar serviciile prestate populației au avansat cu 10,7%.

În luna mai, cea mai mare creștere - cu 24,9% față de mai 2015, pe serie brută - s-a înregistrat la vânzările de autovehicule.

De asemenea, comerțul cu motociclete a urcat cu 15,8%, iar afacerile din întreținerea și repararea autovehiculelor au avansat cu 15,9% față de a cincea lună din 2015, arată datele INS.

UniCredit vinde 10% din subsidiara sa poloneză, valoarea tranzacției fiind estimată la 880 milioane de dolari CITEȘTE ȘI UniCredit vinde 10% din subsidiara sa poloneză, valoarea tranzacției fiind estimată la 880 milioane de dolari

Pe partea de servicii prestate populației, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în luna mai la serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare, unde afacerile s-au majorat cu 32,3% față de a cincea lună a anului trecut, și la agenții de turism, cu un plus de 18%.

Consumul populației a primit un stimul, de la începutul acestui an, prin reducerea cotei generale a taxei pe valoarea adăugată (TVA), de la 24% până la 20%.

De asemenea, salariile au crescut cu 14,2%, în medie, în luna mai 2016 față de aceeași lună a anului trecut, arată datele oficiale.  De la 1 mai, salariul mediu pe economie din România a fost majorat cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei.

Date publicate anterior de către INS au arătat că cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a avansat în primele cinci luni ale acestui an cu 18,4% față de aceeași perioadă din 2015, susținută mai ales de vânzările de alimente.

Ritmul de creștere este unul record după 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
masini