Airbus a anulat toate comenzile pentru avioane A350 din partea Qatar Airways

Airbus a anulat toate comenzile pentru avioane A350 din partea Qatar Airways
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2022

Constructorul european de aeronave Airbus a anulat toate comenzile pentru avioane A350 primite din partea Qatar Airways, care mai figurau în registrele sale, agravând conflictul cu operatorul aerian legat de siguranță, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Airbus confirmă că a eliminat 19 avioane Qatar Airways A350 din restanțele sale”, a spus un purtător de cuvânt.

VIDEO PROFIT LIVE Anca Băcăianu, Head of Strategy and Research, United Media Services: Piața de media este în continuare în creștere. Investițiile în digital sunt din ce în ce mai mari CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Anca Băcăianu, Head of Strategy and Research, United Media Services: Piața de media este în continuare în creștere. Investițiile în digital sunt din ce în ce mai mari

Qatar Airways nu a avut niciun comentariu imediat, scrie News.ro.

Cei doi titani ai aviației duc de luni de zile o luptă publică rară, din cauza suprafețelor exterioare afectate a peste 20 de avioane  destinate curselor pe distanțe lungi, despre care compania aeriană spune că ar putea reprezenta un risc pentru pasageri și despre care Airbus insistă că sunt complet sigure.

Qatar Airways, care a fost prima companie aeriană care a folosit avioanele intercontinentale, din 2015, a dat în judecată Airbus pentru cel puțin 1,4 miliarde de dolari, după ce aproape jumătate din flota sa de A350 a fost blocată de autoritățile de reglementare din Qatar, din cauza deteriorării premature a suprafețelor exterioare.

Operatorul aerian a refuzat să accepte mai multe A350 până când nu va primi o explicație mai profundă despre porțiunile deteriorate sau plasa anti-fulger lăsată expusă de vopsea decojită.

Susținută de autoritățile europene de reglementare, Airbus a recunoscut problemele de calitate ale avioanelor, dar a negat orice risc de siguranță cauzat de golurile din substratul de protecție, declarând că există o mulțime de rezervă.

Anularea comenzii, un eveniment rar care confirmă o decizie despre care Reuters a relatat în exclusivitate în august, a fost dezvăluită în datele lunare ale Airbus referitoare la comenzi, publicate joi.

Airbus a declarat că a rezervat comenzi pentru 843 de avioane, între ianuarie și august, sau un total net de 637 după anulări, inclusiv inversarea comenzilor de rutină de către clienți și aeronavele reținute din Qatar de către Airbus.

Compania a livrat 382 de avioane în aceeași perioadă, sau un total net de 380, după deducerea a două avioane A350 construite pentru Aeroflot, dar imposibil de livrat din cauza sancțiunilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
qatar airways