Angajații Șantierului Naval Mangalia deținut de compania olandeză Damen, vor protesta săptămâna viitoare, după ce, săptămâna aceasta, au protestat, miercuri, joi și vineri, în fața pavilionului în care se află birourile conducerii șantierului. Salariații sunt nemulțumiți de faptul că patronatul a propus, conform liderilor de sindicat, pentru atenuarea efectelor inflației, o creștere salarială de 100 de lei, brut, suma fiind de aproape patru ori mai mică decât cea solicitată de sindicat.
”A fost un protest spontan și a avut loc doar pe durata pauzei de masă, însă salariații au spus că vor ieși în fiecare zi, și săptămâna următoare, până când vor primi din partea directoratului, răspunsul la întrebările lor și vom relua negocierile privind creșterea salariilor”, a declarat, pentru News.ro, președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acesta a explicat că negocierile privind majorările salariale pentru salariații Șantierului Naval Mangalia nu au avut loc ținându-se cont de procente, ci fiind vehiculate sume fixe.
”Inflația comunicată de Institutul Național de Statistică în decembrie, pentru luna noiembrie a fost de 16,8%, comparativ cu luna noiembrie 2021. În luna aprilie s-a acordat o creștere de 400 de lei la salariul de bază. Făcând calculele, pentru a menține puterea de cumpărare, sindicatul a propus inițial o creștere de 385 de lei în sumă fixă. Administrația a motivat pierderile financiare și situația economică a societății și a spus că nu poate să acorde o majorare care să acopere rata inflației și a venit cu propunerea de a majora salariile cu 100 de lei brut și un bonus de 225 de lei acordat pentru patru luni, compensație pentru creșterea prețurilor la utilități. Însă, în timp ce noi negociam, am aflat de la salariați că, preferențial, fără să ne informeze, fără să comunice despre asta, au acordat bonusuri denumite de performanță, dar fără să existe criterii în acest sens, a câte 4000 de lei brut la câte doi salariați din cadrul fiecărei echipe reprezentând undeva la 2340 de lei net. Acest lucru i-a iritat foarte mult pe salariați pentru că, pe de o parte, ne spuneau la negocieri că nu pot acorda nici măcar un leu în plus față de acea sută de lei, iar pe de altă parte s-au contrazis pentru că au acorda acele bonusuri arbitrar și preferențial. Când am cerut explicații au spus că au omis să ne informeze”, a precizat liderul de sindicat.
Laurențiu Gobeajă a precizat că reprezentanți ai conducerii șantierului promiseseră că vineri directorul general urma să se adreseze salariaților, lucru care, în cele din urmă, nu s-a mai întâmplat.
Anterior seriei de proteste, patronatul și sindicatul de la șantierul naval au avut schimburi de replici cu privire la negocierile privind salariile, administrația șantierului susținând, într-un comunicat de presă din 23 decembrie, că în mai 2022 sindicatul a fost de acord cu posibilitatea unei majorări salariale de 100 de lei de la 1 ianuarie 2023, iar sindicatul replicând că afirmațiile în acest sens ale administrației sunt false.
CITEȘTE ȘI VIDEO ANPC retrage de la consum 2,8 tone de carne, din restaurante bucureștene. Șeful ANPC: Probabil, firme olandeze aduc carne refrigerată din America de Sud, o congelează cu lunile și o vând în România
Blocul Național Sindical a anunțat că protestul nu a fost fără urmări.
“Victorie în urma protestului! Negocierile privind concedierile de la Șantierul Naval DAMEN Mangalia sunt deocamdată suspendate”, a transmis BNS.
Șantierul Naval Mangalia are puțin peste 1500 de salariați, iar nivelul mediu al salariului în această societate este de puțin peste 5100 de lei.