Atenție șoferi: Se pregătește suspendarea pe loc a înmatriculării în lipsa RCA valabile

Atenție șoferi: Se pregătește suspendarea pe loc a înmatriculării în lipsa RCA valabile
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 8 apr 2020

Guvernul urmează să aducă modificări legislative astfel încât să facă posibilă suspendarea automată a înmatriculării unui autovehicul în lipsa unei asigurări de răspundere civilă auto (RCA) valabile, așa cum se întâmplă în prezent pentru situația lipsei sau expirării inspecției tehnice periodice (ITP).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Telekom Romania susține continuitatea afacerii printr-un pachet de servicii oferit gratuit pentru trei luni CITEȘTE ȘI Telekom Romania susține continuitatea afacerii printr-un pachet de servicii oferit gratuit pentru trei luni

De ce este important: Încă din decembrie 2006, Guvernul a prevăzut, prin modificarea OUG 189/2005, că Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din Ministerul Administrației și Internelor efectuează periodic, cel puțin trimestrial, compararea parcului de vehicule înmatriculate cu cel pentru care au fost îndeplinite obligațiile referitoare la încheierea asigurării RCA, respectiv la efectuarea ITP. Conform acestei ordonanțe, la implinirea unui termen de 15 zile de la data expirarii ITP sau a asigurarii RCA, se suspendă de drept certificatele de înmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate în această situație. 

FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat CITEȘTE ȘI FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat

Mai este bine de știut: Începând cu 20 mai 2018 au intrat în vigoare noi prevederi care stabilesc că polițiștii pot dispune suspendarea automată a înmatriculării la constatatea expirării ITP-ului unui autovehicul.

Astfel, în cazul în care șoferul va fi găsit în trafic cu o mașină al cărei ITP este expirat, pe lângă amenda propriu-zisă vor fi reținute și certificatul de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înregistrare și se va elibera dovadă fără drept de circulație. În acest fel, șoferul nu va mai putea circula cu respectiva mașină, fiind nevoit să o mute cu ajutorul unei platforme.

ULTIMA ORĂ Angajații Ford Craiova mai rămân în șomaj tehnic CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Angajații Ford Craiova mai rămân în șomaj tehnic

Un document oficial al Ministerului Afacerilor Interne, analizat de Profit.ro, arată că deși există prevederi legale în acest sens încă din decembrie 2006, deci de aproape 14 ani, autoritățille statului nu au luat măsuri pentru punerea lor în aplicare.

”Având în vedere că măsura de suspendare a certificatului de înmatriculare nu este definită în cuprinsul prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate, cu modificările și completările ulterioare, iar aceasta intervine de drept potrivit art. 3 din același act normativ (adică în termen de 15 zile - n.red), precum și faptul că o eventuală comparare a parcului de vehicule înmatriculate cu ce pentru care au fost îndeplinite obligațiile referitoare la încheierea asigurării RCA presupune accesul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor în baza de date privind contractele RCA (AIDA) gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), luarea măsurii suspendării certificatului de înmatriculare pentru lipsa RCA nu a putut fi aplicată până în prezent”, arată documentul citat.

Vânzările Dacia în Marea Britanie, declin de 60%, peste nivelul pieței. Piața auto britanică a pierdut mai puțin de 50%, având în vedere răspunsul mai lent la pandemie față de Franța sau Italia CITEȘTE ȘI Vânzările Dacia în Marea Britanie, declin de 60%, peste nivelul pieței. Piața auto britanică a pierdut mai puțin de 50%, având în vedere răspunsul mai lent la pandemie față de Franța sau Italia

Ministerul de Interne arată însă că, după modelul legiferat în cazul expirării ITP, va promova modificarea legislației astfel încât suspendarea înmatriculării să se facă automat la constatarea lipsei RCA valabile, cu condiția inereconectării celor două baze de date, ale contractelor RCA, respectiv vehiculelor înmatriculate.

”Astfel, apreciem că, deși aplicarea măsurii suspendării certificatului de înmatriculare, aa cum aceasta a fost reglementată în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 189/2005, nu a fost posibilă, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a implementat prevederi similare prin introducerea în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 189/2005, a conceptului de suspendare a înmatriculării pentru situația lipsei sau anulării inspecției tehnice periodice, urmând să promoveze modificarea legislației incidente prin extinderea acestei măsuri și pentru cazurile lipsă a contractului RCA la momentul în care consistența datelor înscrise în baza de date privind contractele RCA va permite interconectarea cu Registrul național de evidență a vehiculelor înmatriculate”, precizează documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
cod rutier
suspendare
inmatriculare
rca
itp
asf