Autonom Services a primit de la Fitch doar ratingul IDR. Profil de companie relativ mică, dar în creștere

Autonom Services a primit de la Fitch doar ratingul IDR. Profil de companie relativ mică, dar în creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2020

Autonom Services, firmă controlată de frații Marius și Dan Ștefan, cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, care în decembrie 2019 a listat obligațiuni în valoare de 20 de milioane de euro pe Piața Principală a Bursei de Valori București, a primit din partea Fitch Ratings doar ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) „B+”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“În urma listării cu succes de anul trecut a obligațiunilor corporative AUT24E pe Bursa de Valori București, am aplicat pentru obținerea unui rating de la Fitch, la recomandarea partenerilor noștri. Transparența și dorința de a fi un model de afaceri autentic au fost elementele care au stat la baza acestei decizii. Suntem încântați de publicarea raportului Fitch de astăzi și, deși B+ este un grad speculativ, considerăm că este o realizare importantă pentru investitorii care au participat la plasamentul privat pentru obligațiunile noastre și trebuie privit în contextul perioadei și a mediului în care Autonom își desfășoară activitatea. Considerăm că este un pas important spre a arăta antreprenorilor din România că se poate, că există alternative de finanțare accesibile și este un pas care sprijină profesionalizarea pieței de capital din România. Primirea unui rating de la o agenție neutră oferă o privire independentă asupra situațiilor noastre financiare și contribuie la menținerea promisiunii făcute, aceea de a rămâne întotdeauna o companie transparentă”, a spus Marius Ștefan, coacționar al grupului Autonom Internațional, din care face parte Autonom Services.

TABEL Înmatriculările de autoturisme din România au crescut în mai, comparativ cu aprilie, dar sunt mult sub nivelul de anul trecut CITEȘTE ȘI TABEL Înmatriculările de autoturisme din România au crescut în mai, comparativ cu aprilie, dar sunt mult sub nivelul de anul trecut

Autonom este prima companie antreprenorială cu obligațiuni corporative listate la Bursa de Valori București care a primit un rating de la Fitch. Agenția menționează că ratingul Autonom reflectă profilul de companie relativ mică, dar în creștere, cu profitabilitate adecvată, calitate rezonabilă a activelor, o echipă de conducere cu experiență și profil de finanțare predominant garantat. Perspectiva negativă adăugată ratingului se referă în primul rând la potențialul impact al pandemiei de coronavirus asupra calității activelor și profitabilității companiei. În același timp, raportul Fitch recunoaște că Autonom a reacționat rapid la criza de COVID-19.

“Apreciem că Fitch a remarcat cât de prompt ne-am adaptat modelul de afaceri în mijlocul crizei generate de răspândirea coronavirusului. Privim raportul pregătit de echipa Fitch ca pe un ghid care ne va ajuta să facem activitățile Autonom și mai reziliente din punct de vedere financiar. Totodată, ne menținem optimismul că în 2020 vom crește volumul afacerilor și vom încheia anul cu profit, în ciuda condițiilor nefavorabile din piață”, a declarat Dan Ștefan, coacționar al grupului Autonom International.

Raportul de evaluare a fost emis pe 3 iunie 2020 și subliniază potențialul companiei pentru o actualizare. Fitch menționează că ratingul ar putea fi îmbunătățit dacă Autonom va scala business-ul, menținând în același timp profitabilitatea solidă din prezent sau dacă va diversifica și extinde în continuare sursele de finanțare.

Evaluările Fitch asupra companiilor reprezintă o opinie asupra capacității acestora de a-și îndeplini obligațiile financiare, precum plata dobânzii, rambursarea capitalului împrumutat sau achitarea obligațiilor către părți. În afară de ratingul de emitent, Autonom a mai solicitat un rating pentru obligațiunile corporative listate pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Emisiunea de obligațiuni corporative, care se tranzacționează sub simbolul AUT24E, a primit un rating separat, „B-”.

Primirea unui rating de credit face parte din strategia de transparență adoptată de Autonom. Având un rating de la o agenție de renume global ca Fitch, instrumentele financiare emise de Autonom pot ajunge acum la un grup mai larg de investitori instituționali locali și internaționali. Prima emisiune de obligațiuni corporative a companiei, care s-a desfășurat în noiembrie 2019, a fost suprasubscrisă, având o structură echilibrată a subscriitorilor formată atât din persoane fizice cât și investitori instituționali precum: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, fonduri deschise de investiții, bănci, societăți de investiții financiare, societăți de asigurări.

În 2019, Autonom Services a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 339 milioane lei, cu o creștere de 35% față de 2018, EBITDA de 132 milioane lei (+57%) și un profit net de 17,5 milioane lei (+7%). Autonom Services SA consolidează rezultatele financiare în baza performanței celor două linii de afaceri majore ale Autonom - leasing operațional și închiriere pe termen scurt (rent-a-car).

viewscnt
Afla mai multe despre
autonom services
fitch ratings