Blue Air, scrisoare deschisă către Guvern: Solicităm reprezentanților Ministerului de Finanțe să finalizeze în regim de urgență proiectul Hotărârii de Guvern care stabilește termenii și condițiile garanției de stat

Blue Air, scrisoare deschisă către Guvern: Solicităm reprezentanților Ministerului de Finanțe să finalizeze în regim de urgență proiectul  Hotărârii de Guvern care stabilește termenii și condițiile garanției de stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 sep 2020

Compania Blue Air solicită reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice să îndeplinească,  în regim de maximă urgență, ultimele trei condiții suspensive rămase neîndeplinite și necesare pentru  acordarea  garanției de stat aprobată de Guvernul României prin OUG 139 din data de 19 august 2020, conform prevederilor Art. 6 (1) din respectivă Ordonanța.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Blue Air nu a primit încă împrumutul de salvare solicitat acum mai mult de șase luni.

Ryanair reduce capacitatea în octombrie, din cauza efectelor pandemiei CITEȘTE ȘI Ryanair reduce capacitatea în octombrie, din cauza efectelor pandemiei

"Decizia statului român de a ne sprijini, făcând posibil, prin garanția de stat, accesul la finanțare, ne onorează și ne motivează pentru a merge mai departe. Acest sprijin ne permite să continuăm să ne servim pasagerii, să contribuim semnificativ la bugetul de stat și să creăm valoare pentru România. Pentru că toate acestea să se poată însă întâmpla, Blue Air are nevoie acum de operaționalizarea imediată a acestei garanții – altfel nu ne putem onora angajamentele față de pasagerii, partenerii și colegii noștri", arată o scrisoarea semnată Oana Petrescu, Director General Blue Air Aviation S.A.

Blue Air mai transmite că, fără acea promisiune guvernamentală, operatorul aerian probabil ar fi decis să rămână o companie mică.

"Dacă nu am fi avut angajamentul statului român de a ne sprijini în această situație de forță majoră, Blue Air nu ar fi solicitat intrarea în procedura de concordat pe 29 iunie 2020 și nu ar fi reluat zborurile regulate începând cu luna iulie  2020. Probabil am fi decis să rămânem o companie mică, de chartere și eventual cargo, să continuăm activitățile care ne-au salvat în perioada de stare de urgență; în mod sigur nu am fi continuat să ne îndatorăm și nu am fi continuat să vindem bilete.Am fi asistat cu tristețe la dispariția unei companii românești reputabile, care concurează de la egal la egal cu marile linii aeriene europene - dar măcar nu ne-am fi asumat angajamente pe care acum nu le putem respecta. Am fi pierdut mii de locuri de muncă de înalta calificare, atât direct la Blue Air cât și la companiile de pe fluxul nostru de valoare adăugată, aeroporturi, operatori la sol - dar măcar ne-am fi respectat promisiunile, așa cum am făcut-o până acum".

Pentru a putea obține împrumutul pe 6 ani, Blue Air solicită reprezentanților Ministerului de Finanțe să finalizeze în regim de urgență proiectul Hotărârii de Guvern (“HG”) care stabilește termenii și condițiile garanției de stat, conform prevederilor Art. 6 (1) din OUG 139.

"Din punctul de vedere al Blue Air, noi am îndeplinit toate condițiile prevăzute de cadrul normativ respectiv: am furnizat toate informațiile și evaluările solicitate, am constituit garanțiile la Eximbank în favoarea statului român și am modificat componentă Consiliului de Administrație pentru a integra reprezentanții autorităților. Acordarea împrumutului pentru acoperirea pierderilor generate de pandemie reprezintă o condiție indispensabilă pentru aprobarea planului de redresare de către creditorii concordatari și pentru reluarea operațiunilor Blue Air pe baze solide. Cu cât primirea acestui credit este amânată, piețele pe care noi nu le mai putem deservi vor fi preluate de către operatori străini - care nu vor contribui la bugetul de stat al României și nu vor lua decizii având în minte interesul românesc. Fiecare zi de întârziere subrezeste încrederea partenerilor noștri în Blue Air și în statul român și întărește poziția competitorilor noștri direcți - care profita de oportunitatea nesperata de a zbura pe o piața rămasă neservita de către Blue Air".

viewscnt
Afla mai multe despre
blue air
ajutor de stat