BMW investește într-un startup care extrage CO2 din aer și-l transformă în carburanți

BMW investește într-un startup care extrage CO2 din aer și-l transformă în carburanți
scris 12 iun 2020

Divizia de investiții a BMW, numită „i Ventures”, a anunțat o investiție extrem de importantă, într-un startup de energie care se ocupă de captarea CO2 din atmosferă și transformarea în carburant. Procesul este similar cu procesul care se desfășoară în plante, prin care CO2-ul din atmosferă este transformat în hidrocarburi și eliberează oxigen.

Compania Prometheus Fuels a primit o investiție de 12,5 milioane dolari, din partea BMW Group, prin fondul „i Ventures”. Prometheus Fuels este o companie din domeniul energetic care captează CO2 din aer și îl transformă în combustibil. Acesta va putea fi vândut la stațiile de carburanți, la un preț care concurează cu combustibilii fosili, cu începere chiar din acest an și, pentru întreg ciclul de la captare CO2 la utilizare, nu va avea o contribuție suplimentară de CO2. Asta înseamnă că, după folosire, carburantul artificial va elibera în atmosferă cel mult aceeași cantitate de CO2 captată inițial. Din aceast motiv compania susține că este CO2 neutră. Evident, la mijloc intervine și energia folosită pentru această transformare, dar cei de la Prometheus spun că utilizează doar energie solară și eoliană, fără consum suplimentar de CO2.

"Capacitatea de a crea combustibil din aer, la un preț competitiv cu cel al combustibililor fosili, este o transformare semnificativă", a declarat Greg Smithies, partener în cadrul BMW i Ventures. "Automobilul mediu stă pe șosea timp de peste opt ani, aceasta înseamnă că ar dura aproape un deceniu pentru ca motoarele termice din prezent să iasă de pe șosea, chiar și în cazul în care întreaga planetă ar cumpăra de acum numai mașini electrice. Categoric, de mâine nu trecem cu toții la automobile 100% electrice, așa că nu este suficient de rapid. Prin crearea unui combustibil cu amprentă zero de carbon din CO2 captat din aer, Prometheus Fuels permite ca impactul climatic al motoarelor termice din prezent să fie redus masiv imediat."

În cursul acestui an, când Prometheus Fuels va începe vânzarea combustibilului său cu zero amprentă de carbon la stațiile de alimentare, consumatorii vor avea opțiunea, în premieră, să cumpere combustibil cu amprentă zero CO2, la un preț competitiv cu cel al combustibililor fosili.

TABEL Înmatriculările de autoturisme din România au crescut în mai, comparativ cu aprilie, dar sunt mult sub nivelul de anul trecut CITEȘTE ȘI TABEL Înmatriculările de autoturisme din România au crescut în mai, comparativ cu aprilie, dar sunt mult sub nivelul de anul trecut

Înlocuirea tuturor combustibililor obținuți din petrol și gaze cu combustibili cu astfel de soluții poate reduce emisiile de carbon globale cu aproximativ 25%, precizează BMW în anunțul său.

Prometheus s-a lansat la începutul anului 2019, fiind fondată de Rob McGinnis, doctor în inginerie, care a lansat mai multe companii de succes. Procesul de extragere a CO2-ului din aer urmărește transformarea lui în CO2 pur, lichid, cu ajutorul energiei și apei, și apoi recombinarea lui cu hidrogen, pentru a crea combustibili.

BMW i Ventures, fondul de investiții de 500 de milioane de euro al BMW, investește bani și resurse în companii start-up din domeniul hardware, software și al dezvoltării durabile din producție, transport și servicii. Fondul a avut deja parteneriate cu companii inovatoare precum Bright Machines, Software Motor Company, Carbon3D, Chargepoint, Claroty, DesktopMetal, Graphcore, JustPark, Life360, Moovit, Nauto, Scoop, Stratim, Tekion, Xometry, Zendrive și Zum. BMW i Ventures investește în toate etapele, de la bază și incubație până la companii în creștere.

viewscnt
Afla mai multe despre
bmw
i ventures
co2 carburanti
prometheus
combustibili artificiali