Bruxellesul cere României să își alinieze taxele de înmatriculare auto la normele UE: Rambursați banii proprietarilor de mașini integral și imediat!

Bruxellesul cere României să își alinieze taxele de înmatriculare auto la normele UE: Rambursați banii proprietarilor de mașini integral și imediat!
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 mai 2018

Comisia Europeană a cerut, astăzi, României să asigure rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare pentru vehiculele de ocazie achiziționate din alte state membre, așa cum prevede legislația Uniunii Europene, avertizând că, în caz contrar, poate trimite un aviz motivat autorităților române, următorul pas find trimiterea țării în fața Curții de Justiție a UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

“Dat fiind că normele românești aplicabile restituirii taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenței și efectivității, este încălcată legislația UE (articolul 110 din TFUE)”, arată Executivul de la Bruxelles în pachetul lunar de decizii privind neîndeplinirea obligațiilor ce revin statelor UE.

În cazul în care România nu adoptă măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităților române. Avizul motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement împotriva unui stat membru, a treia etapă fiind declanșarea acțiunii în justiție.

Țiriac Collection va fi deschisă gratuit în Noaptea Muzeelor, dar cu o limită CITEȘTE ȘI Țiriac Collection va fi deschisă gratuit în Noaptea Muzeelor, dar cu o limită

În plus, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere României și altor 8 state, printre care Marea Britanie, Ungaria și Cehia, pentru că nu au transpus în mod corect anumite cerințe din Directiva privind combustibilul uzat și deșeurile radioactive (Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului) și a invitat autoritățile române și 15 alte țări să adopte programe naționale de gestionare a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive.

Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului instituie un cadru comunitar pentru gestionarea responsabilă și în condiții de siguranță a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive pentru a nu impune sarcini inutile generațiilor următoare, arată Comisia.

România și celelalte state vizate au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie, în caz contrar putând face obiectul unui aviz motivat din partea Executivului comunitar.

Tot astăzi, Comisia a anunțat că a decis să închidă procedura de infringement și gestionarea plângerilor în domeniul comerțului paralel cu medicamente pentru uz uman formulate împotriva Poloniei, României și Slovaciei.

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

Profit.ro a anunțat recent că, în primele trei luni ale anului, autoritățile au aprobat restituirea a peste 200 milioane lei ca urmare a solicitărilor depuse pentru restituirea taxei de poluare pentru autovehicule, în diversele ei forme. Cererile de restituire pentru aceeași perioadă s-au apropiat însă de 400 milioane lei, fiind în curs de verificare pentru plată și restul solicitărilor neachitate. 

Cererile de restituire trebuie depuse, sub sancțiunea decăderii, până la 31 august 2018.

Date oficiale ale Ministerului Mediului arată că, până la finele lunii martie, Administrația Fondului pentru Mediu, din bugetul căreia sunt restituie sumele, a primit de la Fisc solicitări pentru restituirea a 382,77 milioane lei.

Profit.ro a relatat că, până anul trecut, statul restituise 1,3 miliarde lei proprietarilor de mașini cărora le-a perceput taxa de poluare auto, dar a cheltuit peste 300 milioane lei drept cheltuieli de judecată și dobânzi, după ce aceștia au acționat în instanță Fiscul și Fondul de Mediu, blocând conturile acestor instituții. Guvernul mai avea de restituit 6,5 miliarde lei și dacă nu ar fi decis restituirea taxelor, Comisia Europeană ar fi declanșat o nouă procedură de infringement împotriva României.

Pentru a facilita restituirea sumelor, Guvernul a decis recent ca taxa auto va fi restituită doar pe baza unei cereri, fără a mai fi nevoie de anexarea la cerere a dovezii de plată și copiilor după cartea de identitate și certificatul de înmatriculare a autovehiculului.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
taxe inmatriculare
rambursare
infringement
comert paralale medicamente