Cele mai vândute SUV-uri din Europa, în 2023. Ford Puma și Dacia Duster, depășite de germani și japonezi

Cele mai vândute SUV-uri din Europa, în 2023. Ford Puma și Dacia Duster, depășite de germani și japonezi
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 2 ian 2024

Europenii au cumpărat și în 2023 foarte multe SUV-uri, această categorie de vehicule fiind deja de mai mulți ani cea mai căutată de clienți. Vedeta incontestabilă din 2023 a fost Tesla Model Y, care este, totodată, și cel mai vândut automobile din Europa, conform datelor pe primele 11 luni analizate de Profit.ro, însă pe segmentul vehiculelor cu motoare cu combustie lider a fost un model VW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cel mai vândut SUV de pe piața din Europa, în 2023, este Model Y de la Tesla, așa cum arată cifrele pe primele 11 luni, iar rezultatul nu mai poate fi schimbat în decembrie, având în vedere diferența foarte mare dintre acesta și restul SUV-urilor. Performanța mai puțin mediatizată dar la fel de meritorie este însă cea a lui VW T-Roc, care conduce vânzările de SUV-uri pe segmentul SUV-urilor cu motoare cu combustie fiind în același timp al treilea cel mai vândut automobil din Europa, în 2023.

FOTO Lancia dezvăluie un nou detaliu al lui Ypsilon care amintește izbitor de Duster CITEȘTE ȘI FOTO Lancia dezvăluie un nou detaliu al lui Ypsilon care amintește izbitor de Duster

T-Roc se află în segmentul B-SUV, același în care se încadrează și cele două SUV-uri produse în România, Ford Puma și Dacia Duster. Acestea s-au clasat pe locurile 5 și 8 în clasamentul celor mai vândute SUV-uri din Europa, dar sunt pe locurile 3 și, respectiv, 5, în cel mai popular segment de SUV-uri, cel subcompact (B-SUV). Acest segment a ajuns deja, în primele 11 luni ale anului, la aproape 2 milioane de vehicule vândute, la o distanță de aproape 500.000 de vehicule de segmentul hatchbackurilor subcompacte.

Al treilea cel mai vândut SUV al anului a fost Toyota Yaris Cross, o apariție de succes în portofoliul japonezilor care a reușit să schimbe preferințele europenilor, cu un model de mici dimensiuni, dar cu aspect tipic de crossover.

Dintre SUV-urile compacte, care au rămas populare pe continent, cele mai vândute au fost VW Tiguan (locul 4), Hyundai Tucson (locul 7), Kia Sportage (locul 9) și Nissan Qashqai (locul 10), ultimul având cea mai mare creștere de popularitate dintre acestea.

VIDEO Cum arată cel mai ușor scuter electric din lume, care se poate plia până la dimensiunea unei coli de hârtie CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată cel mai ușor scuter electric din lume, care se poate plia până la dimensiunea unei coli de hârtie

În total, SUV-urile vândute în 2023 (ianuarie – noiembrie) au totalizat 6 milioane de vehicule, reprezentând mai mult de jumătate din piața auto din Europa. Merită menționat și faptul că VW T_Roc este singurul SUV Cabrio vândut în acest an pe piață, fiind totodată și cel mai vândut automobil decapotabil din Europa, în 2023.

Top 10 SUV-uri în 2023

(date preliminare)

  1. Tesla Model Y
  2. VW T-Roc
  3. Toyota Yaris Cross
  4. VW Tiguan
  5. Ford Puma
  6. Peugeot 2008
  7. Hyundai Tucson
  8. Dacia Duster
  9. Kia Sportage
  10. Nissan Qashqai

În segmentul cel mai mic al SUV-urilor, pe lângă liderul T-Roc și modelele produse în România, Puma și Duster, au mai beneficiat de atenția publicului Peugeot 2008, Renault Captur, al doilea B-SUV de la VW, T-Cross, Opel Mokka și Hyundai Kona, care are și versiune electrică.

Nissan va avea propria versiune a SUV-ului Duster 3 CITEȘTE ȘI Nissan va avea propria versiune a SUV-ului Duster 3

Top 10 B-SUV

  1. VW T-Roc
  2. Toyota Yaris Cross
  3. Ford Puma
  4. Peugeot 2008
  5. Dacia Duster
  6. Renault Captur
  7. VW T-Cross
  8. Opel Mokka
  9. Hyundai Kona
  10. Skoda Kamiq

În rândul SUV-urilor de mari dimensiuni, care au însumat în primele 11 luni un volum de circa 600.000 de unități, lider a fost modelul electric VW ID.4 (inclusvi versiunea coupe ID.5), acesta fiind secondat de Skoda Kodiaq, cel mai accesibil din acest segment. Pe locurile următoare în preferințele publicului au fost Toyota RAV4, Skoa Enyaq, de asemenea un model electric, Peugeot 5008 și Kia EV6 (electric).

FOTO Podul care nu poate fi traversat. Designul, inspirat din „Creația lui Adam” de Michelangelo, din Capela Sixtină CITEȘTE ȘI FOTO Podul care nu poate fi traversat. Designul, inspirat din „Creația lui Adam” de Michelangelo, din Capela Sixtină

Nu în ultimul rând, pe segmentul premium, care are un volum foarte mare, de peste 1,7 milioane unități vândute, s-au dovedit foarte populare, nu doar liderul absolut Tesla Model Y, ci și Volvo XC40, urmat de Mercedes GLC, de BMW X1 și de Volvo XC60. Acest segment, care reunește cele mai scumpe SUV-uri de pe piața europeană, a înregistrat o creștere de peste 30% a vânzărilor, dovedind în continuare un potențial ridicat pentru producătorii auto, cu o marjă de profit substanțială.

viewscnt
Afla mai multe despre
cele mai vandute suv-uri
top 10 suvuri
ford puma
dacia duster