China vrea să stimuleze piața auto prin relaxarea condițiilor pentru contractarea de credite auto

China vrea să stimuleze piața auto prin relaxarea condițiilor pentru contractarea de credite auto
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2024

Banca Centrală a Chinei a anunțat relaxarea condițiilor pentru cei care vor să contracteze un credit în vederea achiziționării unui automobil, în ideea de a promova schimbarea automobilelor și eliminarea avansului minim impus de Guvern consumatorilor care vor să finanțeze achiziționarea unui nou automobil, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Aceste revizuiri, primele adoptate de autoritățile chineze după 2018, sunt cea mai recentă încercare a Beijingului de a consolida încrederea consumatorilor de pe cea mai mare piață auto din lume, unde un război agresiv al prețurilor și încetinirea cererii i-au nemulțumit atât pe producătorii de automobile cât și pe oficiali, scrie Agerpres.

VIDEO Noi imagini aeriene de pe Autostrada Moldovei, acum cu critici la adresa lui Umbrărescu CITEȘTE ȘI VIDEO Noi imagini aeriene de pe Autostrada Moldovei, acum cu critici la adresa lui Umbrărescu

Într-un comunicat comun de presă, Banca Centrală a Chinei și Autoritatea de reglementare din China (NRFA) au anunțat că instituțiile financiare pot stabili în mod independent care este nivelul avansului minim pe care îl vor accepta în cazul creditelor auto pentru achiziționarea de autoturisme cu motoare pe benzină și vehicule propulsate cu forme noi de energie (NEV). Înainte de revizuire, vehiculele propulsate cu forme noi de energie (NEV) erau supuse unui avans de minimum 15% iar automobilele echipate cu motoare pe combustie cereau un avans de 20%.

"Instituțiile financiare ar trebui să stabilească în mod rezonabil avansurile, termenii și dobânzile pentru creditele auto acordate pe baza credibilității și capacităților de rambursare a debitorilor", se menționează în comunicat.

De asemenea, autoritățile de reglementare au încurajat instituțiile financiare să reducă și chiar să elimine penalitățile asociate cu rambursarea în avans a creditelor în timpul procesului de schimbare a vechilor autoturisme cu unele noi.

Cu toate acestea, analiștii sunt de părere că nu este clar dacă noile reguli relaxate vor fi suficiente pentru a duce la o creștere semnificativă a cererii pentru articole scumpe cum sunt autoturismele. Piața de automobile electrice din China, cea mai mare din lume, urmează să încetinească pentru al doilea an consecutiv în 2024, pe fondul înrăutățirii contextului economic. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
masini
credit