Cluj-Napoca ia din nou fața Bucureștiului. „Exemplul de urmat” dat de ministrul Mediului

Cluj-Napoca ia din nou fața Bucureștiului. „Exemplul de urmat” dat de ministrul Mediului
scris 26 oct 2021

Primarii au implementat în cele mai multe orașe din țară prea puține măsuri pentru a reduce nivelul de poluare a aerului, a anunțat ministrul interimar al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, adăugând că sunt necesare întărirea cadrului legal și aplicarea de sancțiuni mai severe în vederea reducerii efectului aerului poluat asupra sănătății oamenilor și asupra mediului.

"Ieri (luni - n. r.) am avut o videoconferință cu primarii orașelor mari, în cadrul căreia am discutat despre realizările pe acest subiect, cu scopul de a aplica bunele practici în mai multe regiuni în vederea reducerii emisiilor CO2. Regret că în cele mai multe orașe din țară primarii au implementat prea puține măsuri pentru a reduce nivelul de poluare a aerului. Dar există și exemple de urmat. La Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a aplicat mai multe măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului din oraș: reducerea numărului de benzi de circulație din zona centrală și înlocuirea acestora cu linii de transport în comun sau pistă de biciclete, achiziția de mijloace de transport public electrice, reducerea cu 50% a taxelor pentru clădirile verzi, peste 200 de hectare de parcuri care sunt în diverse faze de finanțare și realizare. Deși Bucureștiul este unul dintre marile orașe în care s-au introdus mai puține măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, sunt convins că municipalitatea va acționa cât mai curând pentru remedierea situației. Dacă nu va face acest lucru, România - și implicit Capitala - nu va putea evita sancțiunile Comisiei Europene", a notat oficialul.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

Comisia Europeană a declanșat, cu peste zece ani în urmă, procedura de infringement din cauza calității nesatisfăcătoare a aerului din orașele mari, scrie Agerpres.

"În ultimii ani s-au întâmplat progrese în această privință, dar nu putem fi mulțumiți. Odată cu începerea sezonului rece, calitatea aerului se înrăutățește semnificativ în orașele mari. Din cauza sistemelor proprii de termoficare, crește în aer numărul particulelor în suspensie. Calitatea aerului este afectată și de parcul auto învechit, dar și de creșterea emisiilor CO2 a autovehiculelor care nu sunt prietenoase cu mediul", a precizat Barna Tanczos.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Acesta a subliniat că Ministerul Mediului a pus în funcțiune anul acesta 14 stații care monitorizează calitatea aerului, a achiziționat 30 de senzori și patru instalații mobile pentru a măsura calitatea aerului.

"Însă, tehnologia nu e de ajuns, trebuie să întărim cadrul legal și trebuie să aplicăm sancțiuni mai severe în vederea reducerii efectului aerului poluat asupra sănătății oamenilor și asupra mediului", a adăugat ministrul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cluj napoca
bucuresti