Compania familiilor Porsche și Piech, care controlează VW Group, a obținut un profit de 5 miliarde euro pentru 2022, dar a împrumutat 7 miliarde euro de la bănci

Compania familiilor Porsche și Piech, care controlează VW Group, a obținut un profit de 5 miliarde euro pentru 2022, dar a împrumutat 7 miliarde euro de la bănci
scris 27 mar 2023

Compania Porsche Automobil Holding SE, care înglobează afacerile cu automobile ale familiilor Porsche și Piech, urmașii celebrului Ferdinand Porsche, a anunțat un rezultat net de 4,8 miliarde euro, la finalul lui 2022. Compania a fost însă nevoită să împrumute bani, pentru a-și acoperi achiziția de acțiuni Porsche.

Membrii familiilor Porsche și Piech și ceilalți investitori vor încasa dividende în valoare de 783 de milioane de euro, în urma deciziei Consiliului de Administrație al Porsche Automobil Holding SE de repartizare a unui dividend de 2,554 euro per acțiune ordinară. Banii sunt doar o mică parte din profitul de 4,8 miliarde de euro pe care compania care reprezintă interesele familiilor în afacerile cu automobile l-a obținut în 2022. Profitul a venit aproape în întregime de la Volkswagen AG, respectiv 4,5 miliarde euro, în care compania este acționar principal.

FOTO Uzina Dacia din Mioveni a produs Jogger nr. 100.000, înainte de mutarea lui în Maroc CITEȘTE ȘI FOTO Uzina Dacia din Mioveni a produs Jogger nr. 100.000, înainte de mutarea lui în Maroc

Anul 2022 a adus însă și cheltuieli foarte mari pentru companie, în urma separării și listării mărcii Porsche, care a presupus și o investiție în 25% plus o acțiune din acțiunile ordinare din partea companiei Porsche Automobil Holding. Investiția s-a ridicat la aproximativ 10 miliarde euro, cea mai mare parte din banii necesari fiind asigurată dintr-un credit sindicalizat, de tip Schuldschein, în valoare de 7,1 miliarde euro, care a generat o lichiditate netă negativă a companiei, de 6,7 miliarde euro.

Creditul a fost luat cu mai multe termene de maturitate, de 3, 5, 7 și 10 ani, cu dobânzi fixe și variabile. Ca urmare a cererii foarte mari, volumul creditului a fost depășit, iar nivelul dobânzilor a fost la cel mai redus nivel.

Șeful finanțelor companiei, Johannes Lattwein, membru al consiliului de conducere responsabil cu Finanțe și IT, explică și cum a fost contractat împrumutul, un record pentru piața bancară: „Aproximativ 120 de investitori instituționali, cum ar fi bănci, fonduri de pensii și companii de asigurări, au participat la împrumutul Schuldschein. Volumul realizat marchează un pas important pentru noi spre refinanțare. Și suntem mândri că am emis cea mai mare tranzacție cu bilet la ordin din toate timpurile.”

GRAFIC Dacia Spring, cel mai eficient automobil din Europa, pe întreaga durată de viață. Ford Puma, primul în segmentul motoarelor cu combustie CITEȘTE ȘI GRAFIC Dacia Spring, cel mai eficient automobil din Europa, pe întreaga durată de viață. Ford Puma, primul în segmentul motoarelor cu combustie

Compania de tip holding a familiilor Porsche și Piech mai deține acțiuni într-o serie de investiții de portofoliu, în special companii din industria auto, precum ABB e-mobility, Xanadu, Quantum Motion Technologies.

Pentru 2023, compania se așteaptă la o creștere a rezultatului net, până la 6,5 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche se
porsche automobil holding
vw ag