Decesele în urma accidentelor aviatice au crescut în 2020, chiar dacă au fost mai puține zboruri

Decesele în urma accidentelor aviatice au crescut în 2020, chiar dacă au fost mai puține zboruri
scris 3 ian 2021

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în accidente în care au fost implicate avioane comerciale de mari dimensiuni a crescut în 2020 la nivel mondial, chiar dacă numărul de avioane care s-au prăbușit anul trecut a scăzut cu 50%, a anunțat o firmă de consultanță olandeză.

Compania de consultanță în domeniul aviației To70 a informat că în 2020 au avut loc 40 de accidente care au implicat avioane comerciale de mari dimensiuni, inclusiv cinci incidente mortale, care s-au soldat cu 299 de victime. Comparativ, în 2019 s-au produs 86 de accidente, dintre care opt mortale, în care și-au pierdut viața 257 de persoane, scrie Agerpres.

Coronavirus Thailanda: Bangkok închide cluburile de noapte, sălile de box și interzice vânzarea alcoolului CITEȘTE ȘI Coronavirus Thailanda: Bangkok închide cluburile de noapte, sălile de box și interzice vânzarea alcoolului

To70 a mai anunțat că rata accidentelor fatale în cazul avioanelor de pasageri de mari dimensiuni a fost de 0,27 accidente mortale la un milion de zboruri în 2020, adică o medie de un accident mortal a fiecare 3,7 milioane de zboruri, în creștere față de 0,18 accidente mortale la un milion de zboruri în 2019, sau în medie un accident mortal la fiecare 5.58 milioane de zboruri.

Scăderea numărului de incidente mortale în care au fost implicate avioane comerciale de mari dimensiuni a venit pe fondul unei diminuări dramatice a numărului de zboruri cu avionul pe fondul pandemiei de coronavirus. Potrivit Aviation Safety Network, în 2020 numărul de zboruri comerciale înregistrate la nivel mondial au scăzut cu 43%, până la 24,4 milioane.

Peste jumătate din numărul total al deceselor cuprinse în raportul To70 au fost înregistrate în luna ianuarie 2020, când un avion ucrainean a fost doborât în spațiul aerian iranian, o tragedie care a provocat decesul a 176 de persoane. Al doilea incident fatal a avut loc în luna mai, când un avion de linie pakistanez s-a prăbușit, provocând decesul a 98 de persoane.

Cu toate acestea, în ultimele două decenii, decesele în urma accidentelor de aviație au scăzut în mod semnificativ, în pofida creșterii numărului curselor aeriene. De exemplu, în anul 2005 au fost înregistrate 1.015 de decese la nivel mondial. În 2017, zborurile de pasageri au înregistrat cel mai sigur sigur an din istoria consemnată la nivel mondial, cu doar 2 accidente mortale în care au fost implicate aeronave turbo-propulsoare regionale și în care și-au pierdut viața 13 persoane, dar niciun accident mortal în care să fie implicate avioane comerciale de mari dimensiuni.

Aceste cifre nu au luat în calcul accidentele ce au implicat zboruri militare, de instruire, private, cargo și elicoptere. 

viewscnt
Afla mai multe despre
accidente avion
to70