Decizie finală, Codul Rutier a fost schimbat: Amenzi mai mici pentru bicicliștii din trafic, dar sancțiuni aspre pentru lipsa semnalizării bicicletelor

Decizie finală, Codul Rutier a fost schimbat: Amenzi mai mici pentru bicicliștii din trafic, dar sancțiuni aspre pentru lipsa semnalizării bicicletelor
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 nov 2019

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a adoptat miercuri o propunere legislativă de modificare a Codului rutier prin care sunt reduse amenzile pentru bicicliști de la 870 – 1.160 lei, clasa a III-a de sancțiuni, la 580 – 725 lei, respectiv amenzile din clasa a II-a de sancțiuni. Amenzile mari, din clasa a III-a de sancțiuini, vor fi aplicate însă în continuare pentru dotarea necorespunzătoare a bicicletei cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În prezent, nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, adică de la 6 la 8 puncte de amendă (între 870 și 1/160 lei).

Proiectul aparține parlamentorilor USR, care au argumentat, pe de o parte, că, din cauza sumelor prea mari, polițiștii nu îi sancționează pe bicicliștii care încalcă regulile de circulație, iar pe de altă parte nivelul mare al amenzilor îi descurajează pe mulți să utilizeze bicicleta ca mijloc de transport alternativ.

Parlamentarii USR propuneau sancționarea bicicliștilor cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni din Codul rutier, adică 2 sau 3 puncte de amendă (290 sau 435 lei).

Surpriză: Operatorul aeroportului Abu Dhabi semnează o înțelegere cu grupul care pregătește primul aeroport privat din România, pentru a dezvolta aeroporturi pe piața românească CITEȘTE ȘI Surpriză: Operatorul aeroportului Abu Dhabi semnează o înțelegere cu grupul care pregătește primul aeroport privat din România, pentru a dezvolta aeroporturi pe piața românească

În cele din urmă parlamentarii au stabilit că nerespectarea regulilor din trafic de către bicicliști va fi inclusă în clasa a II-a de sancțiuni, adică 4 sau 5 puncte de amendă, respectiv 580 – 725 lei.

În schimb, nerespectarea prevederilor din Codul Rutier ca bicicletele care circulă pe drumurile publice să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente va fi sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, adică de la 6 la 8 puncte de amendă (între 870 și 1/160 lei). 

Sancțiunile sunt identice pentru circulația bicicletelor pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie promulgat și de către șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cod rutier
biciclisti
amenda
dotare
iluminare
refelectorizant
usr