EXCLUSIV Locul din România vizat de gigantul Varta pentru investiția strategică de un miliard euro

EXCLUSIV Locul din România vizat de gigantul Varta pentru investiția strategică de un miliard euro

Michael Tojner, al 7-lea cel mai bogat austriac

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 30 iun 2022

Producătorul de componente pentru aeronave Universal Alloy Corporation, cu două fabrici funcționale în Maramureș, caută teren în județele Prahova, lângă rafinăria Petrobrazi, și Dâmbovița pentru investiția strategică de un miliard de euro a Varta într-o nouă fabrică de baterii pentru mașini electrice, potrivit surselor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Recent, gigantul german de baterii Varta i-a transmis, oficial, prim-ministrului Nicolae Ciucă, într-o discuție la Guvern, că a ales România pentru o investiție strategică de 1 miliard de euro într-o nouă unitate de producție baterii pentru mașini electrice, fără însă ca amplasamentul să fie anunțat până acum.

Universal Alloy Corporation (UAC) face parte din grupul Montana Aerospace, care, la rândul său, este deținut de grupul industrial Montana Tech Components. De cealaltă parte, Varta este deținută în proporție de circa 60% tot de Montana Tech Components. Grupul Montana Tech Components este controlat de miliardarul austriac Michael Tojner, cu o avere estimată la 2,8 miliarde de dolari de către revista americană Forbes.

Zona de graniță dintre județele Prahova și Dâmbovița este vizată acum pentru noua fabrică de baterii Varta, o opțiune fiind lângă rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom, spun sursele Profit.ro.

„Varta evaluează constant amplasamente cu potențial pentru proiecte de extindere la nivel internațional. Acesta este un proces de rutină în cadrul grupului. În familia Montana Tech Components, menținem în mod firesc o relație foarte strânsă cu toate celelalte companii, inclusiv o colaborare bună între Varta și Montana Aerospace. În plus, România este pentru Montana Aerospace – cu peste 3.000 de angajați la fața locului – una dintre cele mai mari operațiuni din lume. Acest lucru arată că prețuim foarte mult locul acestei afaceri, forța sa de muncă și puterea sa inovatoare și că urmăm aici o strategie durabilă și orientată spre viitor“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Montana Tech Components, întrebați dacă analizează cele două județe.

Sursele Profit.ro susțin că investiția în noua fabrică de baterii Varta se bazează puternic pe ajutor de stat. De altfel, fabricile din România ale grupului Montana Tech Components au beneficiat substanțial de ajutoare de stat în valoare de peste 100 milioane de euro. Toate cele patru fabrici ale grupului industrial au fost sprijinite de stat astfel: fabrica de extrudare a aluminiului Alu Menziken din Medieșu Aurit (Satu Mare), parte a grupului Montana Aerospace, fabricile de piese din aluminiu Universal Alloy Corporation din Dumbrăvița și Tăuții-Măgherăuș (Maramureș) și fabrica de baterii Varta Microbattery din Brașov.

EXCLUSIV Un nou fond de investiții imobiliare. Dan Șucu investește alături de CEO-ul SVN și avocatul Cosmin Savu-Cristescu. Randamente promise de peste 20%, în special din apartamente. Consiliu de supraveghere redutabil CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un nou fond de investiții imobiliare. Dan Șucu investește alături de CEO-ul SVN și avocatul Cosmin Savu-Cristescu. Randamente promise de peste 20%, în special din apartamente. Consiliu de supraveghere redutabil

Fabricile din România au contribuit cu 250 de milioane de euro la afacerile grupului Montana Tech Components din 2021, adică echivalentul a 12,8% din cifra de afaceri a grupului.

Anul trecut, cele mai mari afaceri locale ale grupului le-a generat Varta Microbattery din Brașov, care a raportat un rulaj de 94,7 milioane euro, urmată de fabricile din Maramureș ale UAC, cu afaceri cumulate de 83,5 milioane euro și fabrica Alu Menziken, cu venituri de 67,1 milioane euro. Anul trecut, doar fabrica Varta a înregistrat profit, de 7,6 milioane euro, celelalte unități de producție fiind pe pierdere.

Michael Tojner (56 de ani), proprietarul Montana Tech Components, este considerat al 7-lea cel mai bogat austriac. Doar participația sa în Varta este estimată de Forbes la peste 1 miliard de dolari.

El este un antreprenor în serie cu investiții în imobiliare și hoteluri. El a cumpărat hotelul InterContinental Vienna în 2012 cu 50 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
universal alloy corporation
varta
michael tojner
montana tech components