PROFIT NEWS TV Florin Spătaru, Ministrul Economiei, despre plafonarea tarifelor la pompă: Reducerea va fi foarte vizibilă. Vom verifica dacă prețul a fost redus corespunzător față de ce vedem în acest moment

PROFIT NEWS TV Florin Spătaru, Ministrul Economiei, despre plafonarea tarifelor la pompă: Reducerea va fi foarte vizibilă. Vom verifica dacă prețul a fost redus corespunzător față de ce vedem în acest moment
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2022

Florin Spătaru, Ministrul Economiei, spune, la PROFIT NEWS TV, că plafonarea prețului la carburanți cu 50 de bani pe litru va ajuta cetățenii țării, sufocați de scumpirile din ultimele luni. Aceasta este însă o măsură temporară, valabilă pentru trei luni, perioadă în care Guvernul va monitoriza evoluția tarifelor la pompă, urmând ca ulterior să se decidă alte măsuri alternative pentru a scăderea prețurilor carburanților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Vom adopta această Ordonanță în ședința de guvern și, ulterior, împreună cu ANPC și cu celelalte structuri ale statului vom verifica modul în care prețul la combustibil a fost redus corespunzător față de ceea ce vedem în acest moment. Este clar că, din momentul în care va fi aplicată această reducere, va fi foarte vizibilă. Ulterior, evoluția prețului combustibilului va trebui monitorizată și vor putea fi discute alternative. Fiind o soluție temporară, trebuie să vedem că va fi și o soluție eficientă și efectivă în piață”, a declarat ministrul.

PROFIT NEWS TV Călin Bichir, Director General Acvatot: Au fost niște factori cumulativi care au dus la creșterea prețurilor materialelor de construcții. Dar nu trebuie să faci rabat de la calitatea forței de muncă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Călin Bichir, Director General Acvatot: Au fost niște factori cumulativi care au dus la creșterea prețurilor materialelor de construcții. Dar nu trebuie să faci rabat de la calitatea forței de muncă

Valoarea pachetului de compensare pentru 3 luni va fi de 2 miliarde lei, jumătate din sumă urmând a fi asigurată de la bugetul de stat, iar cealaltă jumătate de către distribuitorii și producătorii de combustibil.

„Ne bazăm pe comportamentul corect a acestor distribuitori și a producătorilor de combustibil pentru că, în aceste momente, credem că e vorba de solidaritate și de o măsură care să poată să se regăsească efectiv în buzunarele cetățenilor”, precizează Florin Spătaru.

Anterior, premierul anunțase, într-o discuție informală, că în urma compensării tariful la pompă poate să scadă cu aproximativ 1 leu.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin

Profit.ro a prezentat recent un document oficial care relevă că reducerea accizelor sau a TVA nu este o măsură fezabilă pentru a limita creșterea prețurilor la carburanți, întrucât ar însemna o încălcare a unor directive ale Uniunii Europene. Scăderea celor două taxe sau a uneia dintre ele a fost solicitată recent de către politicieni și economiști pentru a limita creșterea prețurilor carburanților, cu impact major și în evoluția altor prețuri.

„Am luat cazuistica celorlalte țări și am văzut că reducerea acestora taxe nu s-a regăsit corespunzător, cel puțin pe o perioadă ceva mai lungă, în prețul final al combustibilului. Pe de altă parte, nivelul accizei care este aplicat în România este unul minimal. Acolo nu puteam interveni. Practic, unde se putea interveni era la TVA și credem că e bine ca această măsură pe care am propus-o și care a fost acceptată în coaliție să fie aplicată în primă instanță”, mai spune ministrul economiei, adăugând că aceasta este „o măsură corectă, pentru că este temporară”.

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului revigorează frunza Elenei Udrea ca brand de țară: Am dat 30 milioane euro și de 12 ani stă nefolosită CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului revigorează frunza Elenei Udrea ca brand de țară: Am dat 30 milioane euro și de 12 ani stă nefolosită

„Ulterior vom vedea care va fi măsura cea mai bună pe care putem să o luăm. Nu aș vorbi despre o situație fără ieșire. Dimpotrivă. Cred că sunt variante, inclusiv la nivel european. Între țările UE se discută alternative de reducere a prețului combustibilului. Și noi ca Guvern avem responsabilitatea să ne uităm foarte bine la celelalte țări și să adoptăm măsuri care să fie eficiente. În funcție de cum evoluează piața cred că Guvernul României și coaliția are capabilitatea să discute aceste variante alternative și să ia măsurile necesare”, afirmă Spătaru.

Statul român este principalul beneficiar al scumpirii carburanților, astfel că cea mai bună măsură pentru scăderea prețurilor ar fi reducerea accizei și a TVA, în timp ce plafonarea ar face mai mult rău decât bine. O analiză a estimărilor costurilor pentru produsele petroliere de la pompă arată că, față de aceeași zi din anul 2021, prețul la pompă este mai mare cu 63%,iar această creștere are la bază câteva considerente: creșterea cotațiilor țițeiului cu 64%, față de cotațiile din aceeași zi a anului 2021, creșterea cursului valutar leu/dolar cu 14%, față de cotațiile din aceeași zi a anului 2021, creșterea costurilor de transport maritim al țițeiului în Marea Neagră cu peste 500%, creșterea costurilor cu asigurările pentru navele care circulă în Marea Neagră cu peste 600%.

PROFIT NEWS TV Dăncilă, dezvăluiri: Am fost trădată. Vedem PR-ul lui Ciolacu. La amnistie și grațiere au fost presiuni. Și Ciolacu a votat! CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dăncilă, dezvăluiri: Am fost trădată. Vedem PR-ul lui Ciolacu. La amnistie și grațiere au fost presiuni. Și Ciolacu a votat!

„Problema creșterii combustibilului este o problemă la nivel european și se discută, într-adevăr, cu Comisia Europeană”, mai precizează ministrul economiei.

Principalele companii distribuitoare de carburanți au majorat în mod repetat, în ultimele săptămâni, prețul benzinei și pe cel al motorinei standard. De la începutul acestui an, motorina s-a scumpit cu 50%.

În urma acestor scumpiri, au fost inițiate proteste din cauza prețului mare al combustibililor au fost în mai multe benzinării din țară. Au participat șoferi care au băgat în rezervoare cantități infime de benzină sau motorină, de doar 1 leu. Au blocat astfel pompele, iar cei care chiar voiau să alimenteze au avut de așteptat.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut atunci Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice prețurile la carburanți.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
florin spataru
plafonare tarife carburanti