Fiat Chrysler a ajuns la un acord de principiu cu sindicatul UAW, pentru un nou contract de muncă

Fiat Chrysler a ajuns la un acord de principiu cu sindicatul UAW, pentru un nou contract de muncă
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 dec 2019

Fiat Chrysler Automobiles și sindicatul United Auto Workers (UAW) au ajuns la un acord de principiu pentru un nou contract colectiv de muncă pe termen de patru ani, acesta fiind un progres pentru producătorul auto care negociază o fuziune cu grupul francez PSA, proprietarul Peugeot, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fiat Chrysler și PSA au anunțat în octombrie un plan de fuziune de 50 de miliarde de dolari, pentru a crea al patrulea mare producător auto din lume, arată news.ro.

Acordul de principiu, care trebuie ratificat de membrii de sindicat, survine după contractele încheiate deja de UAW cu Ford Motor și General Motors (GM).

GALERIE FOTO Papa Francisc a primit cadou la Vatican un Duster 4x4 de la directorul Dacia CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Papa Francisc a primit cadou la Vatican un Duster 4x4 de la directorul Dacia

Acordul cu GM a avut loc după o grevă de 40 de zile la fabricile din Statele Unite, care a blocat practic operațiunile din America de Nord și a costat grupul 3 miliarde de dolari.

UAW a anunțat sâmbătă că acordul cu Fiat Chrysler include angajamentul asumat de FCA pentru investiții de 9 miliarde de dolari și crearea a 7.900 de locuri de muncă, pe parcursul contractului pe patru ani. Din cele 9 miliarde de dolari, 4,5 miliarde de dolari fuseseră anunțate deja în acest an, pentru investiții în cinci fabrici și crearea a 6.500 de locuri de muncă.

Termenii detaliați ai acordului preliminar nu au fost făcuți publici, dar este de așteptat să semene cu cei prevăzuți în contractele cu GM ș Ford, întrucât UAW se folosește de obicei de primul contract ca model pentru celelalte.

Ratificarea acordului nu este o certitudine. În 2015, membrii UAW din cadrul FCA au respins prima versiune a contractului. În plus, un proces legat de o investigație federală de corupție poate porovoca îndoieli în rândul membrilor de sindicat, legate de termenii conveniți.

Investigația federală a determinat GM să dea în judecată FCA, acuzând grupul italo-american că pe parcursul anilor a mituit lideri ai sindicatului pentru a corupe procesul de negociere, ceea ce  i-a provocat costuri de ordinul miliardelor de dolari. FCA a respins acuzațiile ca neîntemeiate.

Contractul Ford cu UAW include angajamente de investiții de peste 6 miliarde de dolari în fabricile americane și crearea sau menținerea a peste 8.500 de locuri de muncă ale uAW.

Acordurile cu GM și Ford creează posibilitatea angajării full-time a muncitorilor temporari ș lasă nemodificate asigurările medicale.

Ambii producători auto au mai convenit să plătească bonusuri de 9.000 de dolari pentru muncitorii full-time ai Ford și de 11.000 de dolari pentru muncitorii GM.

viewscnt
Afla mai multe despre
fiat
sindicat