FOTO Metroul din București, extins către Ilfov. Cum va arăta magistrala către Jilava

FOTO Metroul din București, extins către Ilfov. Cum va arăta magistrala către Jilava
scris 2 nov 2021

Metroul din București urmează să fie extins și în Ilfov. Patru linii subterane sunt în proces de licitație sau de atribuire pentru prelungirea lor spre comunele din apropierea Capitalei.

Este vorba despre Jilava, Berceni, Otopeni și Pantelimon. Deocamdată, toată povestea este în faza de planuri, până în 2030. Doar proiectarea ar putea dura câțiva ani.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Planul de extindere a rețelei subterane din București prevede începerea construcțiilor la patru linii de metrou, arată Știrile Pro TV.

În primul rând, este vorba de linia M6, de la Gara de Nord spre Otopeni. Linia de metrou M5, din Drumul Taberei, se extinde de la Eroilor doar până în Pantelimon, zona Iancului.

Linia M4 ar trebui să lege Capitala de Gara Progresul din Jilava. Iar M2, de la Berceni, se va extinde peste centură, spre comuna Berceni din județul Ilfov.

Din cele 4 linii, cea mai avansată este M6, însă numai pe jumătate, până la Aeroportul Băneasa, pentru care a fost lansată licitația. Cealaltă bucată este prinsă într-un memorandum semnat de guvern și nu are lansată nicio licitație.

Pentru linia M5, Ministerul Transporturilor a semnat deocamdată un contract de proiectare. Lucrarea de proiectare va costa 18 milioane de euro și ar urma să se termine în 2025, însă ministerul speră să reușească în doar 2 ani. Abia după asta se va face licitația de execuție.

Pentru linia M4 a fost avizată documentația de urbanism. Noua linie ar urma să traverseze sectoarele 1, 4 și 5 până a ajunge în comuna Jilava.

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

Proiectul propune și o stație Park&Ride cu 180 de locuri, conectată la STB și CFR. Planurile sunt destul de ambițioase și ar putea fi finanțate cu bani europeni prin PNRR.

Pentru prelungirea liniei M2 spre comuna Berceni din Ilfov, luni a fost semnat între Consiliul Județean Ilfov, Metrorex, Primăria Sectorului 4 și Ministerul Transporturilor un acord. Proiectul este în faza de inițiere și deocamdată nu are un studiu de fezabilitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
metrou
jilava