Renault își obișnuise clienții să obțină punctaje de 5 stele pentru mașinile sale, lăsând pentru Dacia scorurile mai mici, adecvate prețurilor mai reduse ale modelelor. Dar la testele realizate de cunoscuta organizație EuroNCAP în acest an, trei dintre modelele mărcii franceze au ratat scorul maxim. După, Captur și Symbioz, a venit rândul lui Renault 5 să ia un punctaj mai mic.
EuroNCAP a publicat ultimul pachet de teste de siguranță din acest an, lărgind astfel lista de mașini pentru care publică rezultatele la testele de impact la care se adaugă scoruri pentru seturile de tehnologii cu care sunt echipate mașinile.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Lista celor mai recente teste cuprinde mai multe mașini electrice între care se află atât modele europene, Renault 5 și versiunea premium Alpine A290, Volvo EX30, Porsche Macan, modele chinezești, Deepal S07 și Leapmotor C10, dar și primul pick-up electric, tot chinezesc, Maxus eTERRON 9, cărora li s-au adăugat și mașini cu diferite motorizări cu combustie sau hibride: Subaru Forester, Mazda CX-80, Hyundai Santa Fe, Lexus LBX, MG ZS, MINI Countryman și Audi A5.
Cele mai multe dintre aceste modele au primit 5 stele, diferențele dintre acestea fiind mici, unele la protecția pasagerilor adulți, altele la capitolul siguranță asistată, adică sisteme care contribuie la prevenirea sau diminuarea efectelor accidentelor. Au fost însă și mici derapaje de siguranță, menționate de reprezentanții EuroNCAP.

În primul rând Renault 5 și Alpine A290, ultimul fiind un model premium. „Renault a evocat cu succes amintirea supermini-ului R5, produs în anii 1970 până în anii 1990, când, pentru majoritatea familiilor, siguranța nu era o astfel de prioritate”, spun cei de la EuroNCAP ironic, completând cu expresia „ușor dezamăgiți de performanța mașinilor la testele de impact”.
Pentru Renault este o nouă lovitură de imagine în special pentru intenția mărcii de a se repoziționa upmarket, iar pentru Alpine cu atât mai mult cu cât nicio mașină premium nu a primit în acest an mai jos de 5 stele.
Se pare însă că vinovată este platforma CMF-B, care stă la baza tuturor modelelor cu scoruri mai slabe, de 3 sau 4 stele, atât de la Dacia, cât și de la Renault.
Scorurile obținute de R5 sunt 80% la protecția pasagerilor adulți, 80% (adică mai puțin decât Duster) la protecția copiilor, 76% la protecția pietonilor și altor participanți vulnerabili și 68% la sisteme de asistență (siguranță activă).

O altă veste proastă anunțată de EuroNCAP este cea referitoare la MG ZS, o mașină produsă în China, de grupul SAIC, care până acum a demonstrat că poate fabrica mașini cu un nivel ridicat de siguranță. Cel mai probabil, faptul că MG ZS nu este un model complet nou, ci folosește platforma vechii generații, a condus la un scor aproape la fel de slab pe care mașina îl obținuse și anterior.
Nu în ultimul rând, tot un scor de patru stele a obținut Hyundai Santa Fe, care însă primește îngăduința EuroNCAP pentru 5 stele, dacă este aplicat pachetul opțional de siguranță.
„Pe măsură ce încheiem 2024 cu acest set final de evaluări de siguranță, aceste rezultate evidențiază progrese considerabile în toate clasele de vehicule, chiar dacă industria se confruntă cu provocări semnificative.

În ciuda acestor presiuni, mulți producători rămân fermi în angajamentul lor de a îmbunătăți siguranța rutieră, de a integra tehnologii avansate și de a acorda prioritate protecției tuturor utilizatorilor drumului.
Euro NCAP continuă să sprijine și să ghideze aceste eforturi și așteptăm cu nerăbdare să vedem cum industria abordează provocările din 2025, stimulând inovația și ridicând standardele de siguranță la nivel mondial”, a declarat Michiel van Ratingen, Secretar General Euro NCAP.