FOTO Șantierul Naval Damen Galați va construi, în premieră, un portavion de drone pentru marina portugheză

FOTO Șantierul Naval Damen Galați va construi, în premieră, un portavion de drone pentru marina portugheză
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2024

Marina portugheză a încheiat un contract cu Damen Shipyards Group pentru proiectarea, construcția și echiparea unei nave multifuncționale de ultimă generație, un „portavion de drone”, anunță compania într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nava ar urma să fie construită la Galați.

Creșteri mari pentru Dacia, în Franța, în prima lună din an. Spring rămâne în topul vânzărilor, deși nu mai primește subvenție CITEȘTE ȘI Creșteri mari pentru Dacia, în Franța, în prima lună din an. Spring rămâne în topul vânzărilor, deși nu mai primește subvenție

Nava va fi dotată cu laboratoare și spații de cazare, punte de zbor de 94x11 metri și hangare pentru UAV, punte de marfă de 650 metri pătrați și un spațiu pentru 12 containere, anunță compania.

„Damen a dezvoltat această navă multifuncțională de 107 metri lungime pe baza cerințelor specifice ale Marinei portugheze. Designul rezultat este cu adevărat al unei platforme multifuncționale, cu roluri primare de misiune, care includ cercetarea oceanică, căutarea și salvarea, precum și ajutorul în caz de urgență, în plus fată de operațiunile de siguranță maritimă și de sprijin naval. În acest scop, nava va fi înzestrată cu un sistem care să lanseze drone și elicoptere fără pilot”, potrivit comunicatului transmis de companie.

Pentru activitățile de cercetare și monitorizare oceanică, nava va fi dotată cu laboratoare și spații de cazare pentru personalul științific. În ceea ce privește aspectul de sprijin naval, nava construită de Damen va avea numeroase caracteristici de proiectare pentru a permite astfel de operațiuni. Acestea vor cuprinde o rampă pentru UUV (vehicule subacvatice fără pilot) și USV (vehicule de suprafață fără pilot), precum și o punte de zbor de 94x11 metri și hangare pentru UAV (vehicule aeriene fără pilot).

„Noua navă va fi atestată de Marina portugheză ca fiind o Platformă Navală Multifuncțională (PNM). Pentru a se potrivi pe deplin cu această denumire a navei, Damen a colaborat îndeaproape cu Marina portugheză pentru a încorpora versatilitatea în proiectare. Aceasta constă într-o punte de marfă de 650 metri pătrați și un spațiu pentru 12 containere de aproximativ 6 metri. Prin urmare, pot fi instalate sisteme modulare, cum ar fi unitate medicală, camere hiperbarice sau echipamente ROV (Remote Operated Vechicles), în funcție de necesități”, mai transmite compania.

Marina portugheză are în prezent două nave în serviciu construite de Damen. Acestea sunt fregatele multifuncționale NRP Bartolomeu Dias și NRP D. Francisco de Almeida, din clasa Bartolomeu Dias, cu o lungime de 122 de metri.

FOTO Șantierul Naval Damen Galați va construi, în premieră, un portavion de drone pentru marina portugheză

viewscnt
Afla mai multe despre
șantierul naval damen
portavion