FOTO Volkswagen - Una dintre cele mai celebre limuzine din lume dispare

FOTO Volkswagen - Una dintre cele mai celebre limuzine din lume dispare
scris 17 ian 2022

Volkswagen Passat a reprezentat pentru mult timp visul auto al românilor, în anii în care mașini mai scumpe, ale mărcilor premium, nici măcar nu-și găseau loc în imaginația noastră. Celebrul model, cel mai popular sedan de clasă medie din Europa și din multe țări ale lumii, dispare însă cum din oferta constructorului german, producția sa fiind oprită la uzina din Emden.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

În acest moment, limuzina de clasă medie Volkswagen Passat nu mai poate fi comandată la niciun dealer din Europa, motivul fiind simplu: mașina nu se mai produce în versiunea sedan. Clienții pot cumpăra exemplarele aflate pe stoc, însă nu-și mai pot configura propriul exemplar. Passat iese așadar din fabricație și va păstra pentru europeni doar caroseria Variant, cunoscută și sub numele de break, în limbajul popular.

FOTO Volkswagen - Una dintre cele mai celebre limuzine din lume dispare

Volkswagen are o nouă strategie pentru unul dintre cele mai vândute modele ale sale din istorie. Cererea tot mai scăzută pentru clasa din care face parte, lansarea în acest an a unui automobil electric, în același segment, precum și apariția în partea superioară a segmentului a modelului Arteon, cu prețuri mai mari și, implicit, profit mai consistent, au condus la o decizie radicală. Passat va mai păstra doar caroseria Variant, începând cu generația următoare. VW Passat se va muta împreună cu Skoda Superb într-o nouă uzină. Este vorba despre celebra fabrică a grupului din Bratislava, care a luat locul celei ce ar fi trebuit să fie uzina VW – Skoda din Turcia. În Slovacia, cele două mărci, Skoda și VW, vor produce fiecare propriul automobil de clasă medie. VW va fi nevoit să producă doar wagonul Passat, pentru că Superb a reușit să-i „fure” o bună parte din clienți pe segmentul de sedanuri. În același timp, uzina din Emden, unde până acum s-a produs limuzina Passat, a intrat în procesul de modernizare și retehnologizare pentru a începe producția lui ID.7, viitoarea limuzină complet electrică a mărcii VW, cunoscută sub numele de cod AeroB. Aceasta va fi lansată anul viitor, însă este posibil să vedem primele imagini încă de la sfârșitul acestui an. ID.7 va avea două versiuni de caroserie, similar conceptului ID.Vizzion și ID.Space, prezentate de marca germană în urmă cu circa patru ani.

Renault ANUNȚ - complet electric în 2030. Motoarele cu combustie se mută la Dacia CITEȘTE ȘI Renault ANUNȚ - complet electric în 2030. Motoarele cu combustie se mută la Dacia

Investițiile VW în uzina din Emden au demarat încă din 2020, aici fiind deja pregătită producția lui ID.4. VW a anunțat la momentul respectiv că investește „câteva miliarde de euro” în uzinele din Emden, Chattanooga (SUA) și Hanovra, pentru a pregăti producția noilor vehicule electrice. De altfel, VW Passat va fi oprit și pe piața din SUA, el urmând să fie produs și oferit inclusiv clienților americani, așa cum se va întâmpla, de altfel, și în China, care va avea propria producție a versiunilor locale ID.7 (FOTO) Despre Emden, locul în care s-a produs până în 2022 VW Passat, Ralf Brandstatter, CEO al VW, spune că „este un reper pentru strategia noastră electrică”.

La rândul său, Andreas Tostmann, director pentru producție și Logistică al VW, a declarat că „transformăm  Emden într-una dintre cele mai avansate uzine din industrie”.

FOTO Volkswagen - Una dintre cele mai celebre limuzine din lume dispare

În acest an, Passat va pleca definitiv din Germania, din uzina din Emden, iar în a doua parte a a anului, ultima generație a celebrului Passat va fi prezentată exclusiv în versiune de caroserie Variant. Ea va fi destinată în special piețelor estice și din afara Europei, unde modelul german își păstrează deocamdată clienții.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw passat
passat variant
vw arteon
vw id.7
fabrica vw emden