Guvernul portughez vinde un pachet de control la TAP Air Portugal. British Airways, Lufthansa și Air France-KLM, printre companiile interesate

Guvernul portughez vinde un pachet de control la TAP Air Portugal. British Airways, Lufthansa și Air France-KLM, printre companiile interesate
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 sep 2023

Guvernul portughez intenționează să vândă o participație majoritară la transportatorul aerian național TAP Air Portugal. International Consolidated Airlines Group (IAG), compania-mamă a British Airways, Lufthansa și Air France-KLM și-au exprimat interesul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul Portugaliei a aprobat vânzarea unui pachet de cel puțin 51% din acțiunile TAP, rezervând o participație de până la 5% pentru angajații companiei.

Ministrul de Finanțe, Fernando Medina, a declarat că este în căutarea unor investitori de anvergură, fie singuri, fie în consorții, care să valorifice controlul asupra companiei aeriene pentru a dezvolta hub-ul național din Lisabona și pentru a consolida capacitatea altor aeroporturi naționale, inclusiv Porto, scrie Wall Street Journal.

DOCUMENT Justificarea Guvernului pentru a prelungi plafonarea tarifelor RCA: Situația actuală poate fi încadrată drept criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței CITEȘTE ȘI DOCUMENT Justificarea Guvernului pentru a prelungi plafonarea tarifelor RCA: Situația actuală poate fi încadrată drept criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței

"Nu căutăm să atragem investiții de natură pur financiară, care caută să intre la TAP pentru a vinde apoi compania sau părți din ea”, a declarat Medina, care a subliniat “contribuția strategică a TAP pentru țară”.

Statul portughez deține 72,5% din acțiunile TAP, companie care este în curs de restructurare, după un plan de 3,2 miliarde euro aprobat de UE în decembrie 2021. Planul include reducerea flotei, desființarea a circa 3.000 de locuri de muncă și reducerea salariilor majorității lucrătorilor, cu ținta de a reveni pe profit în 2025.

Compania a reușit să își atingă obiectivul mult mai devreme, raportând un profit net de 65,6 milioane de euro pentru anul 2022, în condițiile în care creșterea veniturilor și scăderea costurilor cu personalul au compensat creșterea prețurilor carburanților.

Decizia Portugaliei de a privatiza compania aeriană deschide calea pentru noi consolidări în industria aviatică din Europa, după ce compania germană Lufthansa a cumpărat o participație de 41% în ITA Airways, transportatorul italian cunoscut anterior sub numele de Alitalia, iar IAG a acceptat să cumpere transportatorul spaniol Air Europa.

Un purtător de cuvânt al IAG a declarat că grupul este interesat de TAP, deoarece o eventuală tranzacție ar reprezenta o oportunitate de a-și dezvolta baza din Lisabona și de a-și consolida rețeaua. În afară de British Airways, IAG deține, printre alte companii aeriene, Iberia din Spania și Aer Lingus din Irlanda.

DHL Express majorează tarifele CITEȘTE ȘI DHL Express majorează tarifele

Ofertantul câștigător va avea acces la rețeaua extinsă a TAP și la conexiunile cu America de Sud, inclusiv Brazilia, dar și cu alte țări vorbitoare de limbă portugheză din Africa, cum ar fi Mozambic, precum și Sao Tome și Principe.

Decizia guvernului portughez vine pe fondul unei redresări a transportului aerian internațional în urma pandemiei, companiile aeriene adăugând rute și extinzând capacitatea pentru a răspunde cererii în creștere.

viewscnt
Afla mai multe despre
privatizare tap air portugal
british airways
lufthansa
air france klm
vanzare air portugal