Guvernul spaniol ia noi măsuri împotriva platformelor de ridesharing ca Bolt și Uber

Guvernul spaniol ia noi măsuri împotriva platformelor de ridesharing ca Bolt și Uber
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2023

Guvernul spaniol a adoptat un nou act legislativ care permite regiunilor sale să restricționeze activitățile platformelor de ridesharing ca Uber și Bolt, după ce justiția europeană le-a dat câștig de cauză acestora într-un proces intentat autorităților din Barcelona, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Asociațiile care reprezintă șoferii ce lucrează pentru aceste companii, dar și rivalii locali de la Cabify, au anunțat deja că vor contesta decizia la Bruxelles și cere Comisiei Europene să deschidă proceduri legale împotriva Spaniei, scrie Hotnews.ro

Dacia părăsește campionatul italian de fotbal CITEȘTE ȘI Dacia părăsește campionatul italian de fotbal

„Regretăm că obiectivul este de a impune limite asupra afacerilor și nu de a asigura dreptul utilizatorilor de a beneficia de servicii de calitate”, a declarat Bolt într-un comunicat remis presei.

Cabinetul premierului socialist Pedro Sanchez a adoptat un decret care permite autorităților regionale să forțeze șoferii companiilor să respecte criterii suplimentare pentru a putea opera în anumite zone, a anunțat ministrul economiei Nadia Calvino.

Decretul stipulează însă că aceste criterii vor trebui la rândul lor justificate în virtutea unor considerente ce pot ține de protecția mediului, siguranța rutieră sau interesele „serviciilor de interes public” precum companiile de taximetrie tradiționale.

Guvernul spaniol insistă că nu încalcă legislația europeană prin noile restricții pentru platformele de ridesharing

Ultimul punct enunțat contravine însă unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene care a invalidat restricții impuse în Barcelona, acuză Feneval și Unauto, două dintre asociațiile care îi reprezintă pe șoferi și proprietarii parcurilor auto.

FOTO Grupul Leoni, preluat recent de miliardarul austriac Stefan Pierer, deschide o nouă fabrică în România CITEȘTE ȘI FOTO Grupul Leoni, preluat recent de miliardarul austriac Stefan Pierer, deschide o nouă fabrică în România

Hotărârea publicată pe 8 iunie de instanța europeană a stabilit că restricțiile impuse de autoritățile din Barcelona cu scopul de a reduce numărul mașinilor care transportă pasageri în regim privat prin intermediul unor platforme mobile încalcă legislația UE deoarece discriminează între furnizorii de servicii.

Ministerul spaniol al transporturilor afirmă însă că noul act legislativ respectă decizia curții, insistând că protejarea taximetriștilor este în interesul publicului larg.

Implementarea în Barcelona a restricțiilor înspre finele anului trecut i-a forțat pe mulți șoferi să renunțe la activitate, aceștia salutând decizia Curții de Justiție a UE drept una care i-a legitimizat ca operatori de transport public.

Guvernul lui Pedro Sanchez a adoptat noul decret la mai puțin de o lună înaintea alegerilor parlamentare anticipate pe care le-a convocat pentru data de 23 iulie, după o înfrângere usturătoare suferită la alegerile regionale de la sfârșitul lui mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
bolt
spania
uber