Hertz suspendă acordul, de 2 miliarde de dolari, de achiziție de mașini Polestar. Începe să vândă flota de mașini electrice

Hertz suspendă acordul, de 2 miliarde de dolari, de achiziție de mașini Polestar. Începe să vândă flota de mașini electrice
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 9 feb 2024

Compania de închirieri de automobile Hertz a decis să suspende acordul de achiziție de mașini electrice pe care îl încheiase cu Polestar, în urmă cu doi ani. Anterior, Hertz a anunțat că începe să vândă flota de mașini electrice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În 2022, Hertz și Polestar semnau un acord de colaborare pe cinci ani, în valoare de peste 2 miliarde de dolari, prin care compania de rent-a-car își anunța intenția de a cumpăra 65.000 de automobile complet electrice de la Polestar, un constructor cu rădăcini în Suedia și China, deopotrivă, având ca proprietari companiile Volvo și Geely. O parte dintre mașini, Polestar 2, a fost livrată în primii doi ani, însă evoluția neașteptată a pieței de mașini electrice și mai ales interesul scăzut al clienților de mașini închiriate pentru vehiculele electrice au determinat conducerea Hertz să ia decizii neașteptate. Contractul viza piețele de închirieri din SUA, Europa și Australia.

VIDEO Peste 50 de autospeciale noi au intrat in dotarea Jandarmeriei Române CITEȘTE ȘI VIDEO Peste 50 de autospeciale noi au intrat in dotarea Jandarmeriei Române

„Suntem încântați de parteneriatul cu Polestar și urmărim să introducem produsele lor electrice premium în flotele noastre de retail și rideshare”, spunea acum doi ani Stephen Scherr, CEO Hertz. Acum lucurile s-au schimbat radical.

Potrivit unei declarații făcute de Thomas Ingenlath, CEO al Polestar, jurnaliștilor de la Financial Times, cei de la Hertz i-au anunțat încă din toamna trecută că vor să frâneze ritmul de livrări, din acordul inițial. Decizia a venit pe fondul cererii scăzute de mașini electrice din partea clienților Hertz. În total, până acum au fost livrate 13.000 de mașini Polestar, despre care reprezentanții mărcii spun că vor rămâne în parcul Hertz în continuare. Constructorul suedez și-a modificat țintele de vânzări anterioare, în scădere, chiar dacă a înregistrat o creștere ușoară a vânzărilor. Cel mai probabil, țintele includeau și livrările pentru Hertz, care în aceste condiții nu vor mai fi făcute.

Hertz a avut semnat un acord similar și cu Tesla, pe un volum mult mai mare de vehicule, 100.000, care însă nu a fost dus până la capăt. La începutul acestui ani, Hertz a anunțat, în documentele oficiale privind bilanțul companiei, că începe vânzarea unei flote de circa 20.000 de mașini electrice, majoritatea Tesla. Compania de rent-a-car a explicat că vrea să înlocuiască mașinile cu baterii cu clasicele vehicule cu benzină, deoarece clienții le preferă pe acestea din urmă.

FOTO Ford Puma, prezentat în premieră la Craiova, cu un interior complet nou și mai multă tehnologie CITEȘTE ȘI FOTO Ford Puma, prezentat în premieră la Craiova, cu un interior complet nou și mai multă tehnologie

„Compania se așteaptă să reinvestească o parte din veniturile din vânzarea de vehicule electrice în achiziționarea de vehicule cu motor cu ardere internă pentru a satisface cererea clienților”, a transmis Hertz în documentele consultate de Profit.ro, depuse la autoritățile de reglementare a pieței de capital din SUA.  „Compania se așteaptă ca această acțiune să echilibreze mai bine oferta cu cererea așteptată de vehicule electrice.”

Potrivit informațiilor anterioare oferite de Hertz, mașinile electrice reprezentau circa 11% din totalul flotei de vehicule aflate la închiriere, iar dintre acestea circa 80% sunt Tesla. Vehiculele electrice aduc și alte costuri suplimentare companiei, deoarece au costuri de reparații mai mari, în comparație cu vehiculele clasice.

În acest moment, site-ul Hertz din SUA vinde la prețuri foarte accesibile mașini Tesla rulate, care s-au aflat în flota de rent-a-car a companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
polestar
hertz
rent a car
masini electrice inchiriere