Hiroto Saikawa, CEO-ul Nissan, a semnat pachetul de pensionare al lui Ghosn, spune o comisie independentă

Hiroto Saikawa, CEO-ul Nissan, a semnat pachetul de pensionare al lui Ghosn, spune o comisie independentă
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 29 mar 2019

Lovitură de teatru la Nissan, după ce comisia de verificare a guvernanței corporatiste a confirmat că actualul CEO, Hiroto Saikawa, a semnat personal pachetul de pensionare al lui Carlos Ghosn, care astăzi face obiectul unuia dintre dosarele pentru care fostul președinte a fost arestat și va fi judecată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Actualul CEO al Nissan, Hiroto Saikawa, a semnat documentele care prevedeau compensațiile pe care Carlos Ghons urma să le primească la pensionare, compensații care fac obiectul cercetărilor procurorilor japonezi. Comisia care a fost desemnată de companie să facă lumină în materie de guvrnanță corporativă la Nissan a publicat raportul final, care conține o radiografie detaliată a situației companiei în materie de atribuții și responsabilități. Sunt foarte bine precizate funcțiile pe care Carlos Ghosn le-a deținut de-a lungul anilor, dar este subliniată și puterea pe care acesta a dobândit-o până în ultimele luni ale mandatului, încheiat abrupt prin arestarea sa.

Raportul arată faptul că Carlos Ghosn și-a raportat în mod eronat câștigurile după 2010, însă o bună parte din aceste câștiguri erau raportate la momentul pensionării, astfel că respectivele compensații depindeau de statusul companiei atunci când președintele Ghosn ar fi urmat să se pensioneze. Despre aceste compensații, pe care se pare că Ghosn și le-a fixat singur, Hiroto Saikawa a știut și le-a și semnat, din poziția de CEO al Nissan.

Ford va prezenta săptămâna viitoare noul SUV ce va fi fabricat la Craiova. EcoSport ar putea să dispară anul viitor CITEȘTE ȘI Ford va prezenta săptămâna viitoare noul SUV ce va fi fabricat la Craiova. EcoSport ar putea să dispară anul viitor

Comisia independentă pentru îmbunătățirea guvernanței corporative mai spune că în ultimii ani, Ghosn și omul său de încredere, Greg Kelly insituiseră un regim semi-secretizat în privina informațiilor esențiale, inclusiv în privința salariilor mangerilor și directorilor de la vârful companiei, salarii pe care însuși Ghosn le stabilea, așa cum  fusese împuterncit de Consiliul de Administrație.

Comisia nu a detaliat conținutul pachetului de pensionare pe care Ghosn l-a semnat cu compania, dar există deja informații care vorbesc despre zeci de milioane de euro, dreptul de proprietate asurpa caselor pe care Nissan le cumpărase în Liban sau Rio de Brasil, acțiuni la unele firme și alte beneficii.

Întreg raportul comisiei poate fi consultat aici

https://www.nissan-global.com/PDF/190327-01_179.pdf

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
carlos ghosn
renault
arestare ghosn
allianta renault nissan mitsubishi