În SUA a fost înregistrat primul proces împotriva Boeing legat de prăbușirea unui avion 737 MAX în Etiopia

În SUA a fost înregistrat primul proces împotriva Boeing legat de prăbușirea unui avion 737 MAX în Etiopia
scris 29 mar 2019

În Statele Unite a fost înregistrat joi primul proces împotriva Boeing legat de prăbușirea unui avion 737 MAX în Etiopia, la un tribunal federal din Chicago, relatează Reuters.

Accidentul a avut loc pe 10 martie ți a provocat moartea a 157 de oameni, scrie News.ro.

Procesul a fost intentat de familia lui Jackson Musoni, din Rwanda, și acuză Boeing, care fabrică aeronavele 737 MAX, că a proiect greșit sistemul automat de control al zborului.

Ford va prezenta săptămâna viitoare noul SUV ce va fi fabricat la Craiova. EcoSport ar putea să dispară anul viitor CITEȘTE ȘI Ford va prezenta săptămâna viitoare noul SUV ce va fi fabricat la Craiova. EcoSport ar putea să dispară anul viitor

Boeing nu a răspuns imediat solicitării de a comenta procesul.

Avioanele 737 MAX au fost consemnate la sol, la nivel mondial, în urma prăbușirii avionului 737 MAX al operatorului Ethiopian Airlines, care a avut loc la numai cinci luni după prăbușirea unui avion de acelați timp al companiei Lion Air în Indonezia, în care au murit  189 de oameni.

Boeing a anunțat miercuri că a reprogramat softul avioanelor 737 MAX, pentru a preveni ca date eronate să declanșeze sistemul anti-blocare, care este evaluat intens în urma celor două prăbușiri cu botul în joc ale avioanelor, într-un interval de numai cinci luni.

Producătorul american de avioane a explicat că sistemul anti-blocaj, despre care se crede că a forțat orientarea în jos a botului avionului în cel puțin unul dintre accidente, cel produs în octombrie anul trecut în Indonezia, va acționa în acest fel numai o dată pe eveniment, după depistarea unei probleme, dând piloților un control mai mare.

Totodată, sistemul va fi dezactivat dacă doi senzori care măsoară date de zbor esențiale vor oferi date foarte diferite, a anunțat Boeing, confirmând detalii publicate marți de Reuters.

Prăbușirea din Etiopia a mărit probabilitatea ca familiile victimelor, chiar dacă acestea nu erau cetățeni americani, să poată să dea Boeing în judecată în Statele Unite, unde despăgubirile sunt mult mai mari decât în alte țări, au spus unii experți.

Plângerea a fost făcută miercuri de cei trei copii minori ai lui Musoni, care sunt cetățeni olandezi rezidenți în Belgia.

Potrivit plângerii, Boeing nu a avertizat publicul, companiile aeriene și piloții că senzorii pot determina avionul să se prăbușească automat și necontrolat.

Oficiali din Etiopia și analiști au afirmat că avionul companiei Ethiopian Airlines s-a comportat similar cu avionul 737 MAX al operatorului Lion Air, care s-a prăbuit în octombrie în Indonezia.

Investigaia referitoare la accidentul din martie, condusă de Ministerul Transporturilor din Etiopia, este încă în față incipientă.

viewscnt
Afla mai multe despre
boeing
737 max
accident avion etiopia