IATA: Extinderea interzicerii laptopurilor la bordul avioanelor ar costa pasagerii peste 1 miliard de dolari

IATA: Extinderea interzicerii laptopurilor la bordul avioanelor ar costa pasagerii peste 1 miliard de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2017

Extinderea interdicției din SUA referitoare la transportul laptopurilor și altor dispozitive electronice în bagajele de mână ale pasagerilor avioanelor, pentru a include și zborurile din Europa, ar costa călătorii peste 1 miliard de dolari, potrivit estimărilor Asociației pentru Transporturi Aeriene Internaționale (IATA), transmite Bloomberg.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Limitele actuale impuse pentru unele servicii de transport aerian din Orientul Mijlociu și Africa de Nord afectează 350 de zboruri către SUA pe săptămână, dar extinderea la cele 28 de state UE plus Elveția, Norvegia și Islanda ar avea impact asupra 390 de curse pe zi, respectiv 2.500 pe săptămână, scrie News.ro.

Măsura ar costa pasagerii 655 de milioane de dolari prin pierderea productivității, 216 milioane de dolari pentru durata mai mare a călătoriei și 195 de milioane de dolari pentru închirierea unor dispozitive electronice la bord, estimează IATA.

Extinderea moratoriului pentru laptopuri și tablete ar provoca o perturbare semnificativă a pieței de business transatlantice și ar putea să nu fie cea mai bună cale de combatere a terorismului, a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac, într-un interviu acordat miercuri.

”A călători cu laptopul face parte din viața de zi cu zi. Nu suntem siguri dacă această interdicție este adaptată riscului. Nu știm dacă se bazează pe informații care să justifice această măsură”, a spus el.

În acest timp, oficiali din SUA și Uniunea Europeană se pregătesc să se întâlnească la Bruxelles pentru a discuta despre extinderea interdicției care exclude dispozitivele mici, cum sunt telefoanele.

Purtătorul de cuvânt al pentru transporturi al CE a declarat înainte de întâlnire că nu cunoaște existența vreunei dovezi care să justifice noi măsuri.

Utilizarea camerelor de bord nu este clar reglementată, șoferii pot avea probleme juridice CITEȘTE ȘI Utilizarea camerelor de bord nu este clar reglementată, șoferii pot avea probleme juridice

Unele companii ar putea opta să anuleze călătorii, decât să predea laptopuri încărcate cu informații confidențiale, potrivit IATA, care reprezintă 265 de companii aeriene din întreaga lume.

Și companiile aeriene ar înregistra costuri provocate de întârzierea unor zboruri, bagajele suplimentare și răspunderea pentru deteriorarea sau furtul unor dispozitive, în timp ce numărul călătorilor și tarifele de călătorie ar putea scădea.

În același timp, zborurile ar putea deveni mai puțin sigure, din cauza numărului mare al dispozitivelor cu baterii litiu-ion depozitate în calele avioanelor.

La întâlnirea de la Bruxelles vor participa adjunctul secretarului pentru Securitate Internă al SUA John Kelly, Elaine Duke, comisarul UE pentru Transporturi, Violeta Bulc, comisarul pentru Afaceri interne al UE, Dimitris Avramopoulos, plus reprezentanți ai statelor UE.

De Juniac le-a scris lui Kerry și Bulc, marți, pentru a-și exprima profunda îngrijoare față de extinderea inderdicției, detaliind și estimările referitoare la costurile pasagerilor, potrivit unei copii a scrisorii obținută de Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
iata
laptop
avion