Procurorii germani confirmă: directorul general și președintele Volkswagen sunt investigați pentru manipularea bursei, în scandalul emisiilor

Procurorii germani confirmă: directorul general și președintele Volkswagen sunt investigați pentru manipularea bursei, în scandalul emisiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2017

Directorul general al grupului Volkswagen, Matthias Muller, președintele acestuia, Hans Dieter Poetsch, și fostul CEO Martin Winterkorn sunt investigați pentru prima oară în legătură cu evenimentele legale de scandalul emisiilor, pentru manipularea pieței de capital, după cum au confirmat oficial procurorii, confirmând informațiile apărute în urmă cu câteva zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procuratura din Stuttgart efectuează cercetările începând din luna februarie, pentru a afla dacă membrii board-ului Porsche SE au ascuns investitorilor informații legate de investigația din Statele Unite, înainte ca manipularea emisiilor să devină publică în 2015 și să provoace declinul acțiunilor VW și pierderi masive acționarilor. Informațiile au fost publicate în urmă cu o săptămână de ziarele germane, dar reprezentanții VW și avocații lui Matthias Muller au declarat că nu au cunoștință despre acest nou dosar. 

Informația este o veste proastă pentru VW, care încearcă să pună capăt scadalului, parțial prin încredințarea conducerii unei echipe conduse de Muller.

Investigația ar putea avantaja miile de procese intentate de investitori din Germania, care cer despăgubiri de peste 8 milioane de euro de la VW și ar putea atrage pentru prima oară în acest scandal holdingul Porsche.

Șeful VW Group, Matthias Muller, și fostul CEO, Martin Winterkorn, acuzați de procurorii germani pentru manipularea pieței în scandalul emisiilor CITEȘTE ȘI Șeful VW Group, Matthias Muller, și fostul CEO, Martin Winterkorn, acuzați de procurorii germani pentru manipularea pieței în scandalul emisiilor

Porsche SE controlează 52% din acțiunile Volkswagen AG, deținute de moștenitorii lui Ferdinand Porsche, de când producătorul de  automobile sport Porsche AG a fost inclus în grupul Volkswagen, în 2012.

VW și-a recunoscut vinovăția în SUA pentru manipularea testelor de poluare ale automobilelor diesel și a acceptat plata a  25 de miliarde de dolar, sub formă de amenzi, penalități, costuri legale și despăgubiri destinate clienților.

”Există motive să credem că acuzații au informat târziu, în mod intenționat, acționarii despre consecințele financiare, în special pentru acționarii Porsche SE, ale manipulării emisiilor vehiculelor diesel prin intermediul unui soft ilegal”, se arată într-un comunicat al procuraturii din Stuttgart.

Un purtător de cuvânt al Porsche SE a declarat că acuzațiile sunt nefondate.

Muller eradirector general al Porsche AG la izbucnirea scandalului, în septembrie 2015, și membru în boardul Porsche SE.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
matthias muller