INFOGRAFIC Vânzările auto, dominate de grupul Renault, în iunie. Dacia Sandero, locul patru în Europa

INFOGRAFIC Vânzările auto, dominate de grupul Renault, în iunie. Dacia Sandero, locul patru în Europa
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 2 aug 2020

Piața de autoturisme a cunoscut modificări radicale în perioada pandemiei. Luna iunie, prima în care industria europeană de automobile a început să recupereze terenul pierdut, aduce noutăți importante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacia Sandero, cel mai vândut model al mărcii românești, s-a reîntors în topul vânzărilor de automobile din Europa, în luna iunie. Hatchback-ul produs la Mioveni și Tanger a fost în ultima lună a semestrului a patra cea mai vândută de pe continent, după cum arată datele Jato Dynamics, iar Sandero a reușit să atragă 20.699 de cumpărători, depășind Toyota Yaris, Peugeot 208 sau Ford Focus.

Acest lucru se datorează programului Rabla din Franța, care a determinat creșteri importante pentru grupul francez Renault. Acesta este și motivul pentru care Renault Clio este pentru a doua lună consecutivă cel mai vândut automobil din Europa, depășind la mare distanță tradiționalul lider VW Golf.

Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19 CITEȘTE ȘI Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19

Acesta din urmă a vândut cu numai 4.000 de unități peste nivelul Sandero, simbolizând astfel întârzierea programului de relansare a pieței auto din Germania. Tot un model Renault, crossoverul Captur, a fost pe locul al treilea, în iunie, în timp ce SUV-ul Dacia Duster s-a clasat pe locul 8, cu 17.400 de autoturisme livrate.

INFOGRAFIC Vânzările auto, dominate de grupul Renault, în iunie. Dacia Sandero, locul patru în Europa

Statisticile Jato arată, în același timp că vânzările de electrice au explodat pur și simplu în această perioadă, mai ales că toate programele de stimulare vizează în special acest tip de propulsie. Renault Zoe a vândut 10.225 de unități, surclasând Tesla Model 3, care a avut 7.066, și VW e-Golf, cu 3.022 de unități. Ponderea achizițiilor electrice, hibrid și plug-in hibrid a urcat la 16,2%, micșorând distanța și mai mult până la cota pe care o dețin dieselurile, cu 28%. De altfel, vânzările acestora au scăzut cu 31%, iar cele ale motoarelor cu benzină cu 32%, în timo ce mașinile electrificate au urcat cu 65%, la 183.300 de unități.

FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt

Pe segmentul de PHEV, cele mai vândute au fost Ford Kuga, cu 3.757 exemplare, și Mitsubishi Outlander, care pierde astfel poziția de lider, urmată de Volvo XC40.

INFOGRAFIC Vânzările auto, dominate de grupul Renault, în iunie. Dacia Sandero, locul patru în Europa

Situația pe segmente de caroserie arată că SUV-urile nu și-au temeprat creșterea de cotă, în pofida blocajelor din ultima perioadă. Mașinile din această clasă ocupă acum 40% din totalul vânzărilor, o pondere istorică, cu un total de208.900 unități.

FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

În schimb, compactele și subcompactele și-au schimbat pozițiile în cererea publicului, în avantajul segmentului B, cu o contribuție esențială a lui Sandero. Segmentul condus de VW Golf, Ford Focus și Skoda Octavia mai are 16% din piață, în scădere față de anul trecut.

INFOGRAFIC Vânzările auto, dominate de grupul Renault, în iunie. Dacia Sandero, locul patru în Europa

În luna iunie au fost înmatriculate în UE 1,13 milioane de autoturisme, în scădere cu 24% față de 2019. Țările cu cele mai bune rezultate au fost Franța, singura cu creștere (2%), Belgia, Cehia, Slovenia și Lituania, cu scăderi de o signură cifră.

România a avut o scădere de 28% față de anul trecut, un rezultat mai slab decât media UE. Cele mai mari scăderi au fost în Portugalia, Croația și Olanda, cu 59, 49 și, respectiv, 41 de procente în minus.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata auto ue
vanzari auto
dacia sandero
jato dynamics
top vanzari auto