Jumătate dintre cele 64.000 de mașini verificate în trafic de Registrul Auto Român în 2020 aveau deficiențe tehnice majore și periculoase

Jumătate dintre cele 64.000 de mașini verificate în trafic de Registrul Auto Român în 2020 aveau deficiențe tehnice majore și periculoase
scris 3 mar 2021

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, 64.096 de vehicule, la nivelul întregii țări, inspectorii constatând că 45,61% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase.

"Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, 64.096 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,61% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme. Rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni", informează RAR.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%); emisiile poluante (21,1%); punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%); parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%), scrie News.ro.

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule și în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depășirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule.

Inspectorii RAR au depistat în trafic și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. În cazul a 3.274 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

VIDEO & FOTO Volvo a prezentat al doilea model complet electric, C40 Recharge CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Volvo a prezentat al doilea model complet electric, C40 Recharge

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică - ITP fals, expirat sau anulat, arată RAR.

"În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sancțiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 vehicule și 269 ITP-uri au fost anulate", spun reprezentanții RAR, fără a preciza care este valoarea amenzilor aplicate.

În municipiul București și județul Ilfov au fost verificate, pe parcursul anului trecut, 4.181 de vehicule. Dintre acestea, 73,38% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 504 (12,05%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 19,73% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 7,63% aveau probleme legate de identificare și 4,57% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în Capitală și în județul Ilfov au fost aplicate 2.916 amenzi contravenționale și au fost retrase 2.441 de certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
rar
masini
deficiente tehnice