Landul Saxonia Inferioară nu vrea să vândă acțiunile deținute la Volkswagen, deși unele partide cer acest lucru. Landul are câștiguri uriașe de pe urma dividendelor

Landul Saxonia Inferioară nu vrea să vândă acțiunile deținute la Volkswagen, deși unele partide cer acest lucru. Landul are câștiguri uriașe de pe urma dividendelor
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 25 nov 2017

Saxonia Inferioară, landul german în care se află sediul Volkswagen AG, acționar al companiei, al doilea ca număr de acțiuni, a anunțat că nu dorește să renunțe la participație, în pofida presiunilor mai multor partide politice din regiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Landul Saxonia Inferioară nu renunță la pachetul de 11,8% din acțiunile gigantului Volkswagen, un pachet care îi conferă 20% drepturi de vot, deși două dintre partidele politice locale au cerut în mod repetat schimbarea policiticilor privind această companie și chiar a modului în care compania este administrată. Pe lângă drepturile în consiliul de administrație, landul are câștiguri uriașe de pe urma dividendelor pe care VW le acordă anual acționarilor.

Renault lansează SM3 ZE în Coreea, cu autonomie de 213 km, în timp ce versiunea europeană Fluence ZE a fost oprită din producție CITEȘTE ȘI Renault lansează SM3 ZE în Coreea, cu autonomie de 213 km, în timp ce versiunea europeană Fluence ZE a fost oprită din producție

Prim-ministrul landului, Stephan Weil, și-a afirmat angajamentul privind deținerea de acțiuni la Volkswagen, în fața Parlamentului regional.

Volkswagen are sediul în orașul Wolfsburg, al cincilea ca mărime din land, cu o populație de numai 124.000 de locuitori, aproape la fel de mulți cât are compania angajați la nviel global. Uzina Volkswagen din oraș este considerată cea mai mare fabrică de automobile din lume. Deși este mic, Wolfsburg a fost declarat cel mai bogat oraș din Germania, având un PIB pe cap de locuitor de circa 125.000 de euro, grație companiei VW, care își declară veniturile în acest oraș.

Unul dintre punctele disputate este legat de cele două locuri în Cosniliul de Administrație, locuri pe care andul le deține din poziția de acționar. În același timp este disputat postul de CEO al companiei, pentru următorul mandat, după încheierea actualului contract cu Matthias Muller, promovat în această poziție de familia Porsche, principalul acționar al companiei.

Volkswagen a avut anul trecut un profit brut de 2,8 miliarde euro, respectiv un profit net, după constituirea de rezerve și provizoane, de 1,4 miliarde euro. Din aceștia, boardul a decis să acorde 1 miliard de euro dividende către acționarii săi.

Principalii acționari ai Volkswagen sunt familiile Porsche și Piech, prin Porsche Automobil Holding SE, cu 30,8%, diverse fonduri de investiții, 22,5%, Qatar Holding LLC, 14,6%, Landul Saxonia Inferioară, 11,8%, diverse instituții germane, 2,3%. Cu toate acestea, drepturile de vot majoritare aparțin Porsche Holding, 52,2%, iar ceilalți acționari cu drepturi de vot sunt landul Saxonia, 20%, Qatar Holding, 17%, și alții, 10,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw
volkswagen
porsche