Mașinile electrice se pot scumpi, deși toată lumea aștepta ieftinirea lor

Mașinile electrice se pot scumpi, deși toată lumea aștepta ieftinirea lor
scris 13 apr 2022

Crizele din ultimii ani, dar mai ales războiul din Ucraina ar putea conduce la scumpirea mașinilor electrice, ca urmare a implicațiilor războiului din Ucraina. Achiziția de nichel, care avea printre surse Rusia, complică procesul de producție al bateriilor.

Indutria auto a mizat foarte mult pe scăderea treptată a prețului de producție pentru bateriile mașinilor electrice, astfel încât în câțiva ani acestea să fie la fel de accesibile precum cele cu combustie. Efectul pe care s-a bazat industria a fost cel al producției în volume tot mai mari, care, așa cum se întâmplă la fie care inovație, începe să contribuie la prețuri tot mai mici ale materiilor prime. Războiul din Ucraina a blocat complet acest proces, spun specialiștii, pentru că una dintre substanțele esențiale la producția de baterii este nichelul, care se găsește din belșug în Rusia și care acum va înregistra o creștere rapidă a prețului.

Pe lângă nichel, criza indusă de război în producția de cabluri din Ucraina va contribui și ea la creșterea prețurilor, raportată le cererea tot mai mare de astfel de componente.

Nu în ultimul rând, o altă substanță, neonul, folosită la producția de semiconductori, va pune din nou presiune pe lanțurile de aprovizionare din industrie, susțin specialiștii.

Suzuki pregătește un rival electric pentru Dacia Spring, în Europa CITEȘTE ȘI Suzuki pregătește un rival electric pentru Dacia Spring, în Europa

Pentru a putea acoperi costurile generate de aceste componente, ce sunt pe cale să devină tot mai scumpe, producătorii auto nu vor avea încotro și vor ridica prețurile automobilelor, chiar dacă aceste s-au scumpit deja în ultimul an.

Există și speculații care vorbesc despre posibilitatea ca industria auto din China să folosească această oportunitate pentru a dobândi avantaje în fața concurenței din occident, dat fiind faptul că relațiile dintre China și Rusia le vor permite să aibă acces la materiile prime sub embargo.

viewscnt
Afla mai multe despre
masini electrice
pret masini electrice
baterii electrice nichel
razboi ucraina pret masini