Modificare a Codului Rutier, avizată: Folosirea de către șoferi a luminilor în timpul zilei, extinsă la alte categorii de drumuri

Modificare a Codului Rutier, avizată: Folosirea de către șoferi a luminilor în timpul zilei, extinsă la alte categorii de drumuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2023

Șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă și pe drumurile naționale și județene, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, prevede un proiect legislativ avizat în comisiile de specialitate ale deputaților și care urmează să primească votul final în Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important: În momentul de față, în țară, conducătorii autovehiculelor au obligația să foloseasca luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E).

DECIZIE Amenzi pentru firmele și cetățenii care nu supraveghează permanent și nu avertizează cu privire la riscul de înec la lucrările de pe râuri sau lacuri CITEȘTE ȘI DECIZIE Amenzi pentru firmele și cetățenii care nu supraveghează permanent și nu avertizează cu privire la riscul de înec la lucrările de pe râuri sau lacuri

Proiectul fusese respins de senatori în 2020, dar după ce Guvernul a transmis aleșilor că susține inițiativa, a fost avizat anul trecut într-o comisie de specialitate, cu propunerea de a fi adoptat. Acum însă, comisiile care întocmesc raportul de adoptare a proiectului au decis să extindă și mai mult prevederile acestuia.

Astfel, dacă inițial proiectul prevedea extinderea utilizării luminilor de întâlnire sau luminilor pentru circulația diurnă și pentru drumurile naționale (DN), acum obligația a fost extinsă și avizată inclusiv pentru drumurile județene (DJ).

Prin urmare, noua formulare avizată pentri Codul Rutier va stabili că: ”În circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres, pe cele naționale europene (E) și pe cele naționale și județene conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Nerespectarea acestei obligații va atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Personalul ANI primește spor pentru ”risc și suprasolicitare neuropsihică” de până la 25% din salariu CITEȘTE ȘI Personalul ANI primește spor pentru ”risc și suprasolicitare neuropsihică” de până la 25% din salariu

În sprijinul măsurii, este adus argumentul că tot mai multe state europene prevăd, în legislația privind circulația pe drumurile publice, folosirea luminilor de întâlnire în afara localităților, indiferent de tipul drumului, urmărind prin aceasta reducerea semnificativă a numărul de accidente.

De asemenea, se mai arată în motivarea proiectului, numărul de kilometri ai autostrăzilor, drumurilor expres și ai drumurilor naționale europene este mult prea mic în raport cu numărul total de kilometri de drumuri din țara noastră.

”Prognozele arată că în 2025 numărul mediu al autovehiculelor care se vor deplasa pe drumurile naționale din România se va dubla, fapt care, fără o completare a legislației actuale, va determina ca numărul accidentelor să crească, ceea va duce atât la mărirea numărului de victime, cât și la afectarea întregii societăți, ridicându-se costurile socio-economice”, este încă o explicație pentru această măsură.

Conform datelor publicate de Comisia Europeană privind accidentele rutiere mortale pentru anul 2021, România este fruntașă la acest capitol, cu mult înaintea Bulgariei.

viewscnt
Afla mai multe despre
lumini
timp
zi
drum
național
județean
cod rutier
parlament