Musk a anunțat cine este primul turist trimis într-o călătorie în jurul Lunii. Prețul este secret

Musk a anunțat cine este primul turist trimis într-o călătorie în jurul Lunii. Prețul este secret
scris 18 sep 2018

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, care a făcut avere din comerțul online de haine și este colecționar de artă contemporană, va fi primul turist trimis într-o călătorie în jurul Lunii de compania americană privată SpaceX. El va fi însoțit de artiști, informează AFP.

Data prevăzută a călătoriei: anul 2023, scrie News.ro.

Anunțul a fost făcut luni de fondatorul SpaceX, Elon Musk, la sediul companiei din Los Angeles, într-o uzină uriașă  în care se fabrică în prezent o rachetă la fiecare 14 zile.

"În 2023, voi invita șase sau opt artiști din lumea întreagă să mi se alăture în această misiune către Lună", a lansat Yusaku Maezawa, în vârstă de 42 de ani, care a urcat pe scenă zâmbind, între două enorme rachete din gama Falcon 9. "Ei vor trebui să creeze ceva la întoarcerea pe Pământ", a adăugat magnatul.

Restricții de circulație pe Autostrada București - Constanța începând de marți și până în 4 noiembrie, din cauza unor lucrări CITEȘTE ȘI Restricții de circulație pe Autostrada București - Constanța începând de marți și până în 4 noiembrie, din cauza unor lucrări

"Capodoperele lor îi vor inspira pe toți visătorii care dorm în noi", a mai spus el. Călătoria, pentru ei, va fi gratuită, a precizat Elon Musk. Magnatul japonez îi va contacta pe artiștii care îi plac. "Am ales să zbor în jurul Lunii", a repetat el, vorbind de un vis al vieții sale. 

Acești privilegiați vor fi primii oameni care vor face turul Lunii, de la sfârșitul programului Apollo în 1972. Doar 24 de americani, bărbați caucazieni, au făcut acest lucru, dintre care 12 au mers pe suprafața Lunii.

Yusaku Maezawa a declarat că a plătit toate locurile de la bordul rachetei BFR, concepută pentru a fi suficient de mare să transporte până la 100 de persoane, și pe care SpaceX o construiește la Los Angeles.

Însă prețul este secret.

"El plătește mulți bani", a spus Elon Musk, subliniind că suma reprezintă o parte semnificativă din bugetul de dezvoltare, estimând un cost total de 5 miliarde de dolari. Întrebat dacă a plătit mai mult sau mai puțin de 5% din costul total, Maezawa a răspuns ambiguu, că "este satisfăcut cu doar 5%".

"El ne-a ales", a mai afirmat fondatorul SpaceX, care este și patron al constructorului de automobile Tesla.

Yusaku Maezawa este fondatorul celei mai mari platforme online de vânzare de obiecte vestimentare, Zozotown, și averea sa este estimată la 3 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Maezawa, care este foarte activ pe Instagram, este pasionat de artă contemporană. El îl adoră pe Jean-Michel Basquiat. Anul trecut, el a cumpărat o operă a artistului pentru suma de 110,5 milioane de dolari. Luni, magnatul a purtat un tricou cu un desen al artistului.

Colecția sa include opere de Pablo Picasso, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Alexander Calder sau Jeff Koons.

Călătoria va avea loc la bordul rachetei BFR (Big Falcon Rocket). Aparatul, cu două etaje, va măsura 118 metri, dintre care 55 de metri pentru navă și un volum interior de 1.000 de metri cubi.

Elon Musk a redus puterea rachetei, prezentată înainte drept cea mai puternică din istorie, capabilă să propulseze 150 de tone pe orbita terestră joasă - mai puternică decât racheta programului Apollo, Saturn V, în anii 1960 și 1970 (135 de tone).

Capacitatea va fi în final de 100 de tone, a spus Musk, dar racheta va fi capabilă să ajungă pe Lună în final și, într-o zi, pe Marte. Misiunea ar trebui să dureze patru sau cinci zile.

După ce va face un tur în jurul Pământului, naveta cu Yusaku Maezawa și artiștii săi se va îndrepta către Lună, un vor face înconjurul astrului înainte de a reveni pe Terra, unde va ateriza pe verticală. Racheta va fi reutilizabilă.

"Este periculos", a prevenit Elon Musk. Mai multe teste, fără echipaj, vor fi făcute înainte. De reușita acestor teste va depinde respectarea calendarului pentru 2023.

Prioritatea SpaceX, devenită în câțiva ani primul lansator spațial privat din lume, înaintea Arianaspace, rămâne colaborarea cu NASA și cu misiunile de securitate națională pentru Guvernul american, a mai spus patronul.

În 2019, SpaceX speră să devină prima companie privată din istorie care să ducă astronauți către Stația Spațială Internațională (SSI). Un alt pariu industrial de care va depinde viitorul companiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
yusaku maezawa
spacex