Opoziția cere eliminarea taxelor de pod peste Dunăre, la Giurgeni-Vadu Oii și Fetești-Cernavodă

Opoziția cere eliminarea taxelor de pod peste Dunăre, la Giurgeni-Vadu Oii și Fetești-Cernavodă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 8 sep 2018

Un proiect de lege inițiat de opoziție propune eliminarea taxelor de pod peste Dunăre, pe teritoriul intern al României, mai exact taxa plătită de șoferi pentru podurile Giurgeni-Vadu Oii și Fetești-Cernavodă. Autorii proiectului arată că o astfel de taxă nu se susține de verme ce este plătită rovinieta, fiind discriminatorie în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Liberalii susțin că taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din rațiuni pur flnanciare, dar este vorba de o dublă impunere, atât timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor și podurilor amplasate pe drumurile naționale și autostrăzile din România.

În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre, arată autorii legii.

Explozie cu peste 100% a pieței de autoturisme, datorită lichidărilor de stocuri. Procedurile de testare WLTP i-au obligat pe dealeri să facă reduceri substanțiale CITEȘTE ȘI Explozie cu peste 100% a pieței de autoturisme, datorită lichidărilor de stocuri. Procedurile de testare WLTP i-au obligat pe dealeri să facă reduceri substanțiale

”Taxa de utilizare a podurilor Giurgeni-Vadu Oii și Fetești-Cernavodă nu reprezintă decât o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, fără o justificare obiectivă: banii colectati merg la bugetul de stat; podurile se află într-un stadiu avansat de degradare, deși această taxă se colectează de peste un deceniu; legislația comunitară nu impune o asemenea taxare, ci ca este rezultatul deciziei autorităților române, care au considerat de cuviință să mai impună o nouă sursă de venituri la bugetul de stat”, argumentează inițiatorii.

Ei adaugă că taxa este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei.

Ministrul Mediului anunță detalii privind noua taxă auto: pregătim și o perioadă de acomodare CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului anunță detalii privind noua taxă auto: pregătim și o perioadă de acomodare

”Această taxă este plătită, într-o proporție foarte mare, de cei care sunt nevoiți să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice care își au domiciliul/sediul pe raza teritorial a județelor Constanța, Tulcea și Ialomița sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au probleme de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în Capitală, fie în alt oraș al țării. Puternic afectați sunt agenții economici care distribuie mărfuri în toată țara. Taxa se regăsește de cele mai multe ori în prețul final al produselor. Altfel spus, și cine nu trece cu mașina peste cele două poduri tot plătește taxa de pod!”, mai susțin liberalii.

Ca urmare, ei solicită și adoptarea proiectului în regim de urgență.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
pod
fetesti
cernavoda
giurgeni
vaduu oii
eliminare
proiect
lege
opozitie
liberali