Orașul din China care vrea să înlocuiască 300.000 de mașini ale localnicilor cu unele electrice

Orașul din China care vrea să înlocuiască 300.000 de mașini ale localnicilor cu unele electrice
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 16 iun 2024

Unul dintre marile orașe ale Chinei, Chengdu, va intra într-un program amplu de înlocuire a automobilelor vechi ale locuitorilor cu vehicule electrificate. Autoritățile au anunțat că vor să scoată din uz 300.000 de mașini poluante în următorii trei ani.

Chengdu este un oraș cu peste 20 de milioane de locuitori și are unul dintre cele mai mari parcuri auto din China, pe străzile sale. Oficial, Chengdu este orașul din China cu cele mai multe automobile în circulație, 7,1 milioane, după ce în 2023 parcul auto a crescut din nou cu 7 procente. Numai autoturismele private ale locuitorilor însumează 5,43 milioane de mașini, mai multe cu 8%, la finele lui 2023, față de anul anterior. Parcul auto din acest oraș a depășit deja cifrele raportate de Beijing, acesta fiind motivul pentru care autoritățile locale au decis să lanseze un program prin care să înlocuiască vehiculelele cu care circulă localnicii.

Urmărește-ne și pe Google News

Programul de înlocuire este unul de tip Rabla, care le oferă chinezilor mai multe tipuri de subvenții dacă aleg să-și înlocuiască mașina veche cu una nouă. A fost stabilit un prag de 300.000 de vehicule pe care să le schimbe până în 2030, oferindu-le cumpărătorilor sume de până la 1.100 de dolari, care reprezintă un procent important la achiziție, raportat la prețurile foarte mici cu care se vând pe piața locală vehiculele electrice.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
FOTO Dacia lansează kitul de off-road pentru Duster, care urcă prețul la peste 30.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Dacia lansează kitul de off-road pentru Duster, care urcă prețul la peste 30.000 de euro

Potrivit informațiilor transmise de autoritățile din Chengdu, programul urmărește și dezvoltarea capacităților de reciclare a mașinilor scoase din uz, dar este așteptată și o creștere masivă a pieței de mașini second-hand.

China investește foarte mulți bani în noile generații de vehicule electrice și hibrid, atât prin subvenționarea producătorilor, cât și prin construirea de rețele de încărcare a vehiculelor electrice. Vânzările de automobile electrificate din China au ajuns, în 2023, la 8,1 milioane de unități (plus 35% față de 2022), reprezentând 60% din totalul vânzărilor de automobile electrice și PHEV din lume. De altfel, 1,2 milioane de mașini electrificate produse în China au fost exportate.

viewscnt
Afla mai multe despre
china masini electrice
program rabla