Înmatriculări de autoturisme noi din Europa au avut o nouă lună de scădere, în aprilie, fiind influențată de situația incertă din economiile mai multor țări, dar și de schimbările de opțiuni ale clienților, din punct de vedere al propulsiilor. Vânzările de mașini diesel continuă să se prăbușească, în timp ce hibridele și electricele 100% cresc rapid.
Uniunea Europeană a înmatriculat în aprilie 925.359 autoturisme noi, ceea ce reprezintă o creștere ușoară, de 1,3%, volumul cu tot cu Marea Britanie și țările EFTA fiind de 1,07 milioane de vehicule, la un nivel similar cu cel din urmă cu un an (-0,3%). Cu acest rezultat, vânzările au echilibrat parțial scăderile din lunile anterioare, astfel că volumul din primele patru luni a ajuns la 3,6 milioane în UE, reprezentând un declin de -1,2%, și la 4,4 milioane cu tot cu UK și EFTA (scădere de numai 0,4%).

Cu o creștere de 34% în aprilie, la 145.341 unități, și de 26,4%, cu 558.262 unități, pe primele patru luni, Uniunea Europeană a reușit să accelereze tranziția la propulsia electrică, iar cota de piață a acestui segment a crescut la 15,3%.
Nu același lucru se poate spune despre piața din România, puternic afectată de întârzierile Programului Rabla, care va începe cu cel puțin o lună peste termenul la care spera industria auto și pe care îl avansase inițial și Ministerul Mediului. Cu numai 2.379 de autoturisme electrice înmatriculate în primele patru luni, țara noastră se confruntă cu o scădere de -42,4% la mașinile electrice, un declin care cu greu va putea fi recuperat, dacă va fi recuperat, odată cu startul Rabla. Au crescut în schimb hibridele, în ansamblul lor, pentru că România nu are capacitatea de a raporta defalcat vânzările de FHEV și PHEV, așa cum o fac celelalte țări europene. Cu 21.000 de vehicule hibrid (inclusiv MHEV), reprezentând jumătate din totalul pieței auto, România are o creștere de 29% pe acest segment, în pofida scăderii cu 6 procente a vânzărilor de autoturisme noi, în acest an.

La nivel european, vehiculele hibride au crescut masiv, la o pondere de 35,3% din piață, fiind apropae să egaleze cota mașinilor cu combustie, benzină plus diesel, la un loc, care mai au doar 38,2% din piața auto.

Defalcat, este vizibilă creșterea pe segmentul PHEV, care reîncepe să capete atenție din partea clienților, având un avans de 31% în aprilie și de 7,8% în acest an, cu un volum de 287.850 unități și evoluții spectaculoase pe două dintre piețele majore ale Europei, Germania (+46,6%) și Spania (+42,8%).
În statisticile referitoare la mărcile auto și la grupurile din care acestea fac parte, se remarcă scăderea de peste șase procente pe care a raportat-o Dacia în aprilie, cu 44.100 unități înmatriculate, care a condus la un ușor declin al cotei de piață, 4,8%. Pe toate cele patru luni care au trecut, vânzările Dacia rămân stabile (-0,9%), cu 186.192 de autoturisme înmatriculate și 5,1% cotă de piață. Cu tot cu Marea Britanie și EFTA, Dacia are în acest moment 200.231 de vehicule înmatriculate, un volum mai mic cu doar 0,7% față de perioada similară din 2024, pe o piață care a scăzut cu -0,4%.