PMB propune ca trotinetele electrice închiriate să poată fi conduse doar de persoane în vârstă de peste 14 ani

PMB propune ca trotinetele electrice închiriate să poată fi conduse doar de persoane în vârstă de peste 14 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2022

Trotinetele electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online ar urma să poată fi conduse numai de persoane în vârstă de peste 14 ani, care să aibă asupra lor actul de identitate și să respecte regulile de circulație, iar accesul să se facă pe pistele de biciclete, unde acestea există, sau doar pe drumurile unde viteza maximă admisă este de 50 de km/h, acolo unde nu sunt piste de biciclete, conform unui proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al Municipiului București, pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul interzice folosirea trotinetei de către persoane sun influența alcoolului, dar și folosirea gadgeturilor, inclusiv a căștilor audio, în timp ce este condusă trotineta electrică, scrie News.ro.

Metrorex reduce timpii de așteptare, după multe săptămâni de înghesuială CITEȘTE ȘI Metrorex reduce timpii de așteptare, după multe săptămâni de înghesuială

Conform proiectului de regulament, trotineta electrică, sau e-scuterul, este vehiculul cu motor electric, cu două sau trei roți și ghidon, folosit pentru transportul unei singure persoane, care nu are prevăzut un loc șezând și a cărei viteză maximă prevăzută prin construcție este cuprinsă între 6 și 25 de kilometri pe oră.

Documentul pus în consultare publică de Primăria Capitalei stabilește condiții clare de utilizare a trotinetelor electrice în ceea ce privește vârsta utilizatorului sau tronsoanele de drum pe care acestea au voie să circule ori să fie parcate.

Astfel, proiectul propune ca bicicletele sau trotinetele electrice să poată fi conduse pe drumurile publice numai de către persoanele cu vârsta de peste 14 ani. Cei care au sub 16 ani și care se deplasează pe carosabil vor fi obligați să poarte cască de protecție. Circulația va fi permisă numai pe pistele pentru biciclete, acolo unde acestea există, iar pe tronsoanele de drum unde nu sunt amenajate piste pentru biciclete, trotinetele electrice vor putea circula doar acolo unde viteza maximă admisă pentru autovehicule este de 50 de kilometri pe oră, conform proiectului.

Propunerea de regulament mai stipulează că trotinetele trebuie obligatoriu echipate cu sistem de frânare „funcțional și eficient”, cu mijloace de iluminare fără de care nu pot circula pe timp de noapte, iar cel care le conduce să fie obligat să aibă asupra sa un act de identitate.
De asemenea, conducătorii de trotinete electrice sunt obligați, conform propunerii, să respecte regulile de circulație în vigoare.
Dacă mai multe persoane conduc trotinete electrice formând un grup, vehiculele trebuie să circule în coloană, nu în paralel.

Trotinetele trebuie parcate cât mai departe de carosabil, în zone special amenajate, locuri unde nu încurcă circulația pietonală.

Regulamentul propune și un cod de conduită al utilizatorului de trotinetă electrică, fiind interzisă folosirea acestora de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise, interzicându-se depășirea autovehiculelor aflate în mers. De asemenea, se interzice circulația pe trotuare care nu au piste speciale sau pe aleile din parcuri sau grădini publice ori în zone pietonale sau pe străzile pietruite ori nereabilitate. În plus, se interzice transportarea pe trotineta electrica a altor persoane sau bagaje dar și folosirea de către utilizator de accesorii sau dispozitive mobile (telefon, smartphone, tablete, etc), inclusiv căști audio, atunci când conduce o trotineta electrică.

Proiectul stabilește obligații și pentru operatorii flotelor de trotinete care sunt de închiriat. Astfel, operatorul este obligat să ridice trotinetele electrice staționate in locațiile interzise în maxim 180 de minute după ce a fost notificat de către autorități. În caz contrar, acestea vor fi ridicate de Poliția Locală și va fi aplicată o taxă de 50 lei/trotineta, pentru ridicare și de 5 lei/zi/trotineta, pentru depozitare. Regulamentul stabilește și sancțiuni contravenționale. Astfel este contravenție și se sancționează cu amendă de la 200 lei la 400 lei staționarea trotinetelor electrice în locurile interzise și neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staționate neregulamentar, în termenul de trei ore.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete fără  avizul Direcției Transporturi din cadrul Primăriei municipiului București sau amplasarea pe domeniul public de către operatorii de flote de trotinete electrice a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către Primăria municipiului București.

Propuneri și sugestii privind actul normativ se pot depune până pe 22 septembrie, iar nepreluarea recomandărilor formulate și înaintate în scris va fi justificată tot în scris.

viewscnt
Afla mai multe despre
pmb
trotinete electrice