Primăria Capitalei propune tarif unic de parcare de 5 lei/oră și cheamă bucureștenii la o dezbatere publică. Abonamente speciale pentru riverani

Primăria Capitalei propune tarif unic de parcare de 5 lei/oră și cheamă bucureștenii la o dezbatere publică. Abonamente speciale pentru riverani
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 nov 2022

Bucureștenii interesați pot participa fizic sau on-line la dezbaterea publică privind tariful unic de parcare de 5 lei/oră, care va avea loc marți, de la ora 12.00, la sediul ARCUB, din str. Lipscani nr. 84-90, informează Primăria Capitalei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cu aceeași ocazie vor fi dezbătute și alte trei proiecte de hotărâre care vizează: ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, utilizarea gratuită a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului București de către autoturismele cu emisii zero de carbon; asigurarea accesului gratuit al jurnaliștilor la programele serviciilor publice de cultură de interes local din subordinea CGMB, precum și utilizarea gratuită de către aceștia a parcărilor publice de utilitate generală, arată G4Media.ro.

CONFIRMARE Discriminarea între șoferii de taxi și cei de la Uber-Bolt, păstrată CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Discriminarea între șoferii de taxi și cei de la Uber-Bolt, păstrată

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu i-a invitat la rândul său pe cei interesați să participe la dezbaterea privind tariful unic de parcare de 5 lei/oră.

„Orice decizie importantă pentru oraș am luat-o împreună cu bucureștenii. Fie că a fost vorba de introducerea de sensuri unice, reguli pentru utilizarea trotinetelor sau organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru spații comerciale. Acum vin în fața bucureștenilor cu o propunere de simplificare a sistemului de tarifare a parcărilor publice din Capitală, valabil pentru toate categoriile de utilizatori (persoane fizice sau persoane juridice). Proiectul este publicat deja pe site-ul Primăriei Capitalei și mulți dintre dumneavoastră v-ați exprimat deja puncte de vedere”, a scris, el pe Facebook, potrivit Agerpres.

Ce prevede proiectul:

Primăria Capitalei propune tarif unic de parcare de 5 lei/oră și cheamă bucureștenii la o dezbatere publică. Abonamente speciale pentru riverani

Context. Primăria Municipiului București (PMB) ia în calcul să înființeze o singură zonă în care să includă toate parcările cu plată gestionate de ea și să instituie un tarif unic. 5 lei ar fi prețul luat în calcul, au declarat pentru G4Media surse oficiale, încă din 15 septembrie, la doar o lună după ce primăria a lansat mult anunțată „revoluție” a parcărilor tradusă prin noi reguli și noi tarife care au intrat în vigoare de pe 15 august. Cu toate acestea, majoritatea parcărilor sunt goale din cauza faptului că șoferii, plângându-se de tarifele mari, aleg să parcheze neregulamentar pentru a evita plata.

Celelalte proiecte aflate în dezbatere

Un alt proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut vizează modificarea HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea, transportul, depozitarea și eliberarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice din rețeaua principală de străzi, în sensul extinderii competenței de dispunere a măsurii de ridicare pentru operatorul serviciului public de administrare a parcajelor.

Al treilea proiect de hotărâre prevede utilizarea gratuită a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului București de către autoturismele cu emisii zero (0) de carbon înmatriculate în municipiul București, precum și abrogarea HCGMB 140/2016 privind utilizarea gratuită a parcărilor publice de utilitate generală de către autoturisme hibrid și aprobarea modelului de vignetei de identificare.

Astfel, posesorii autoturismelor cu emisii zero de carbon vor putea utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală, dar pentru a beneficia de această gratuitate vor avea obligația de a se înregistra în registrul informatic al autoturismelor cu emisii zero de carbon, ținut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al Municipiului București. Vor face excepție de la aceste prevederi și vor avea obligația de a achita tariful de parcare: autoturismele cu emisii zero de carbon utilizate pentru activitățile de transport alternativ intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui sistem de partajare a autoturismelor intermediate prin platforme digitale, precum și cele care afișează mesaje publicitare.

Al patrulea proiect propune modificarea HCGMB 305/2016 privind asigurarea accesului gratuit al jurnaliștilor la programele serviciilor publice de cultură de interes local din subordinea CGMB, precum și utilizarea gratuită de către aceștia a parcărilor publice.

Astfel, jurnaliștii vor putea utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală și pe cele aferente instituțiilor/serviciilor publice de interes local din subordinea CGMB pe baza obținerii prealabile a acreditării din partea Direcției de Presă din cadrul PMB. Pentru a beneficia de gratuitate, jurnaliștii acreditați vor fi înregistrați în sistemul informatic al Operatorului serviciului public de administrare a parcajelor. Identificarea autoturismelor jurnaliștilor care beneficiază de gratuitate se va efectua de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor, pe baza înregistrărilor efectuate în sistemul electronic al operatorului.

Întâlnirea de dezbatere publică se va transmite și online, prin intermediul platformei de videoconferință WebEx. Persoanele interesate să participe fie prin prezență fizică, fie prin intermediul platformei online, se pot înscrie până la data de 21 noiembrie, ora 12.00, menționând în mod expres că doresc să ia cuvântul la dezbatere prin una din cele două modalități de participare, comunicând în acest sens numele și prenumele. Cei care doresc să ia cuvântul la dezbatere în sistem online vor comunica, în plus, numărul de telefon și adresa de e-mail la care să primească invitația de participare. Înscrierile se pot face on-line la adresa andreea.voicila@pmb.ro sau direct la Registratura PMB cu sediul în B-dul Regina Elisabeta nr 42, vineri sau luni, între orele 8.30-16.30.

Documentațiile proiectelor pot fi consultate accesând următorul link: https://www3.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte

Propuneri și sugestii privind proiectele supuse procedurii de transparență decizională se mai pot depune până la data de 22 decembrie:

– ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: relatiipublice@pmb.ro/ proiecte.supuse.dezbaterii.publice@pmb.ro;

– prin poștă pe adresa P.M.B. – B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5 – Direcția Asistență Tehnică și Juridică;

– la Registratura P.M.B. (C.I.D.R.C.), la adresa B-dul Regina Elisabeta, nr. 42, sector 5, între orele 08.30-16.30.

viewscnt
Afla mai multe despre
parcare
bucuresti