Primul serviciu de transport cu un autobuz autonom, înființat în Marea Britanie

Primul serviciu de transport cu un autobuz autonom, înființat în Marea Britanie
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2023

Primul serviciu cu un autobuz autonom de dimensiuni mari din Regatul Unit, care poate circula cu o viteză maximă de 50 de mile pe oră (80 km/oră), a fost deschis publicului larg, cei implicați în proiect descriindu-l drept o piatră de hotar pentru sectorul transporturilor, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Serviciul AB1, așa cum este cunoscut, circulă pe o rută de 14 mile (22,5 km) în Scoția, între Ferrytoll Park and Ride in Fife și Edinburgh Park Transport Interchange.

FOTO Ford a prezentat versiunea de pasageri Tourneo Courier, ce va fi produsă la Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Ford a prezentat versiunea de pasageri Tourneo Courier, ce va fi produsă la Craiova

Serviciul de transport, care traversează faimosul pod Forth Road, poate transporta până la 10.000 de pasageri în fiecare săptămână, potrivit companiei de transport public Stagecoach, scrie News.ro.

Un bilet standard pentru un adult are un preț de 7,20 lire sterline.

Într-un anunț de la sfârșitul săptămânii trecute, Stagecoach a descris lansarea drept ”o piatră de hotar importantă pentru tehnologia autonomă”.

Compania a adăugat că AB1 ”este considerat că este primul serviciu de autobuz înregistrat din lume care folosește autobuze autonome de dimensiuni normale”.

Serviciul de probă, care face parte din proiectul CAVForth, se va desfășura până în anul 2025. Va fi implicată o flotă de cinci autobuze, care circulă în trafic mixt, cu viteze de până la 50 de mile pe oră.

Vehiculele autonome funcționează folosind o gamă largă de senzori și inteligență artificială, deși este necesar un șofer pentru siguranța umană, în orice moment.

Un alt membru al personalului va fi responsabil pentru bilete și va răspunde la întrebările celor de la bord.

Alături de Stagecoach, partenerii proiectului sunt Fusion Processing; Transport Scotia; Laboratorul de Robotică din Bristol; Alexander Dennis; Universitatea de Vest a Angliei; și Universitatea Napier din Edinburgh.

O parte din finanțarea sa a venit de la Centrul pentru Vehicule Conectate și Autonome al guvernului Regatului Unit.

DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice

În comentariile făcute săptămâna trecută, Paul Davies, președintele și directorul general al producătorului de autobuze Alexander Dennis, a părut optimist cu privire la perspectivele pentru conducerea autonomă în viitor.

”Credem că sistemele de conducere automată precum cel pe care îl încercăm în CAVForth vor îmbunătăți și mai mult siguranța, prin reducerea timpilor de reacție”, a spus el.

Davies a susținut că astfel de sisteme ar oferi, de asemenea, ”capacitatea de a conduce autobuzele într-un mod mai eficient prin optimizarea accelerației și decelerației, pentru a oferi economii semnificative de energie și uzură redusă a vehiculului”.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
autobuz autonom