Procesul doborârii zborului MH17 se deschide în Olanda în absența acuzaților

Procesul doborârii zborului MH17 se deschide în Olanda în absența acuzaților
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2020

Primul proces în dosarul doborârii zborului MH17 se deschide luni în Olanda, în pofida absenței celor patru bărbați acuzați de faptul că au provocat explozia aeronavei deasupra Ucrainei în urmă cu peste cinci ani, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Boeingul 777 aparținând conpaniei Malaysian Airlines, care a plecat de la Amsterdam la Kuala Lumpur la 17 iulie 2014, a fost atins în zbor de o rachetă de tip BUK de concepție sovietică deasupra zonei de conflict armat cu separatiști proruși în estul Ucrainei. Cele 298 de persoane de la bord, dintre care 196 erau olandezi, au fost ucise, scrie News.ro.

Rușii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin și Oleg Pulatov și ucraineanul Leonid Harcenko - patru gradați de rang înalt din rândul separatiștilor proruși în estul Ucrainei - au fost inculpați cu privire la omor și cauzarea intenționată a doborârii avionului.

Startup-ul SanoPass - evaluat la 2 milioane de euro după o investiție de la Cleverage Venture Capital și Founders Bridge. Firma se listează pe SeedBlink pentru încă 100.000 de euro CITEȘTE ȘI Startup-ul SanoPass - evaluat la 2 milioane de euro după o investiție de la Cleverage Venture Capital și Founders Bridge. Firma se listează pe SeedBlink pentru încă 100.000 de euro

Primii suspecți inculpați în acest dosar, ei sunt acuzați de către parchetul olandez de faptul că au adus sistemul de rachetă antiaerian de tip Buk, care a fost folosit de către alte persoane - în continuare neidentificate.

Rusia și Ucraina nu-și extrădează cetățenii inculpați în străinătate, iar cei patru bărbați nu sunt așteptați la audieri, care au început luni la ora locală 10.00 (11.00, ora României) la Tribunalul de la Schiphol, la periferia Amsterdamului, nu departe de aeroportul de pe care a decolat Boeingul.

Ei sunt judecați, așadar, în contumacie.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat vineri că activitatea tribunalului se desfășoară ”în deplină independență”.

Acest proces, care ar urma să dureze peste un an, ”este o etapă foarte importantă în vederea ajungerii la adevăr, dar și la dreptate pentru victime și rudele lor”, a declarat Rutte.

”PARTI-PRIS”

Echipa internațională de anchetatori, condusă de Olanda, a stabilit în mai 2018 că avionul a fost doborât de o rachetă care provenea de la a 53-a Brigadă antiaeriană rusă de la Kursk (sud-vest).

În urma acestor dezvăluiri, Olanda și Australia, o țară care și-a pierdut 38 de cetățeni în dramă, au imputat în mod deschis Rusiei moartea cetățenilor lor.

Moscova a negat întotdeauna cu vehemnță orice implicare în doborâre și a dat vine pe Kiev.

O purtătoare de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a acuzat vineri Olanda de faptul că încearcă ”să exercite presiuni asupa tribunalului” olandez, evocând o ”campanie mediatică catacterizată de un parti-pris acuzator față de Rusia”.

”În ultimele zile dinainte de audieri, s-a făcut totul pentru a se acoperi lacunele din probele prezentate și camuflarea falsificării faptelor în această versiune decisă dinainte”, a denunțat ea.

Numărul locuințelor finalizate - în creștere CITEȘTE ȘI Numărul locuințelor finalizate - în creștere

Cei patru acuzați riscă închisoarea pe viață.

Cel mai cunoscut dintre ei, Igor Ghirkin - supranumit "Strelkov" ("Trăgătorul") - era unul dintre principalii comandanți ai separatiștilor la începutul conflictului împotriva armatei ucrainene, în urmă cu cinci ani și probabil reprezentantul lor cel mai mediatizat la acea vreme. El dezminte orice implicare a separatiștilor ucraineni proruși în tragedie.

UN SIMBOL IMPORTANT

Potrivit experților, prima săptămână de audieri ar urma să se concentreze în principal asupra problemelor administrative, mai degrabă decât asupra prezentării mărturiilor și probelor.

În pofida faptului că banca acuzaților este goală, acest proces reprezintă un simbol puternic pentru rudele victimelor.

”Este foarte important ca primii patru suspecți să fie judecați”, apreciază Piet Ploeg, președintele unei asociații a victimelor olandeze, care și-a pierdut fratele, cumnata și nepotul în catastrofă.

”Așteptăm (începutul procesului) cu nerăbdare, dar suntem de asemenea conștienți că va fi greu de înfruntat”, a declarat el pentru AFP.

Anchetaorii însărcinați să facă lumină asupra exploziei zborului MH17 încearcă în continuare să identifice persoanele care au lansat racheta și nu exclud noi inculpări în viitor.

Ei au dezvăluit la mijlocul lui noiembrie conținutul unor conversații telefonice care relevă ”legături strânse” între suspecți și oficiali ruși de rang înalt, între care Vladislav Surkov, un influent consilier al președintelui rus Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu.

”Acest proces nu va fi, mi-e teamă, sfârșitul întregului proces. Ancheta cu privire la implicarea altor persoane continuă”, a dat asigurări Mark Rutte.

viewscnt
Afla mai multe despre
mh17
avion doborit
proces